La Generalitat esterilitzarà enguany els bous de l’illa

El naixement d’un vedell aquesta primavera ha incrementat la colònia de braus que viu en llibertat en aquesta reserva natural, i que ara és alimentada per grups de voluntaris, animalistes i taurins

| Actualizado a 13 mayo 2018 15:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

L’Illa dels Bous, al riu Ebre a l’alçada de Vinallop, compta amb un nou habitant. Es tracta d’un petit vedell que va nàixer el passat mes d’abril i que ha incrementat la colònia de braus que viu en llibertat en aquesta reserva natural en un total de 20. A través de les xarxes, voluntaris animalistes han batejat el vedell com a ‘Ebre d’abril’.

Els bous van arribar a l’illa fa més de quatre dècades. Els va portar un ramader perquè hi pasturessin però quan l’espai es va protegir per llei no es van retirar tots els animals i els que van quedar es van anar reproduint i ara es consideren salvatges. En diversos períodes de sequera els bous han patit la falta d’aliment a l’illa. L’últim episodi va tenir lloc el passat 2016 i des de llavors fins a tres grups de voluntaris, animalistes i aficionats taurins, accedeixen i els hi porten menjar (pinso, palla, verdures,...). Tots ells reclamen una solució definitiva per garantir el benestar del grup de braus, després que la Generalitat fes marxa enrere en el propòsit inicial de sacrificar-los. 

Ara, finalment, el Departament de Sostenibilitat ha confirmat que es fa càrrec dels bous a partir d’enguany. Així, segons detallen al Diari, al llarg d’aquest 2018 es preveuen dur a terme els primers treballs de condicionament de l’espai, d’alimentació dels animals, el seu sanejament i també tasques de vigilància. Entre les actuacions «previstes properament» hi ha «realitzar analítiques a tots els animals i esterilitzar els mascles». Territori prepara ara els contractes per dur a terme tota aquesta gestió. 

Mentrestant, els diferents grups de voluntaris continuen accedint a l’illa per portar menjar als animals. Hi ha dos grups d’animalistes i un d’aficionats taurins, que en els darrers dos anys han rivalitzat per veure qui tenia una millor cura i aportava més menjar als braus, els quals ja no s’espanten tant com abans amb la presència de persones a l’illa. 

Des de l’entitat Progat Deltebre, que va donar a conèixer la situació límit dels bous famèlics al 2016, se celebra que finalment la Generalitat posi fil a l’agulla per garantir una bona gestió dels bous i l’espai que habiten. Aquesta entitat i Anima Naturalis van apostar per crear un santuari per als bous en aquesta illa fluvial protegida. «L’exdelegat del Govern, Xavier Pallarés, es va comprometre que es farien càrrec de la gestió el passat octubre. Uns mesos més tard del previst, però celebrem que ara es faci realitat», comenta al Diari Saraï Segarra, de Progat Deltebre. 

El grup de voluntaris aficionats taurins que cada setmana entra a l’illa també celebra que la Generalitat es faci càrrec dels animals però rebutgen les esterilitzacions a tots els mascles. «Cal un control de la població, però no una actuació que suposi a la llarga la desaparició dels bous de l’illa», afirma Yuri Meseguer. 

Comentarios
Multimedia Diari