La Ribera d'Ebre i el Priorat superen els 38ºC en l’inici de l’onada de calor

L’avís per temperatura extrema s’estén avui a tot Catalunya, a excepció de les comarques del litoral entre el Baix Camp i el Baix Empordà, amb una previsió de nits també molt caloroses

31 julio 2020 09:30 | Actualizado a 31 julio 2020 15:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El primer dia de l’anunciada onada de calor va deixar ahir temperatures superiors als 38 graus a Vinebre, a la Ribera d’Ebre, i a Torroja del Priorat. Com és habitual, els termòmetres es van enfilar especialment en municipis de l’interior de la demarcació, amb temperatures també per sobre dels 37 graus a Nulles, Montmell, Benissanet o Aldover, segons els registres del Servei Meteorològic de Catalunya.

Per intentar combatre la calor, molts veïns d’aquestes zones van optar per refrescar-se al llarg del dia en piscines i fins i tot en brolladors públics, com el que es pot veure a la imatge superior en una plaça de Móra d’Ebre.

Es preveu que la calorada s’allargue fins dissabte, amb temperatures especialment elevades a la plana de Lleida, per damunt dels 40 graus, però que també s’estendran a la resta del territori. Per avui divendres, l’avís per temperatura màxima extrema s’estén a tot Catalunya, excepte a les comarques del litoral des de la comarca del Baix Camp al Baix Empordà.

La temperatura mínima sovint no baixarà dels 20ºC, tret de zones d’alta muntanya, rondant els 25ºC al litoral central i sud, la vall de l’Ebre i Ponent, segons apunten les previsions meteorològiques.

Les temperatures més altes de l’episodi de calor s’assoliran entre avui i demà dissabte.

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

També se’ls hi recorda que si han de condicionar els espais i atesa la situació de pandèmia per coronavirus, que ho facin tenint en compte les mesures sanitàries i de seguretat pertinents (distància de seguretat, ús de mascareta i disposició de gel hidroalcohòlic).

Evitar les hores de més sol

Des de Protecció Civil també es recorda que en aquests episodis cal hidratar-se molt sovint, beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos. També es recomana no sortir el carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, s’haurien de realitzar preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.

També convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua del que ho fan de forma habitual.

Igualment és molt recomanable que si se surt a fer esport com córrer o anar en bicicleta, es faci en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

Comentarios
Multimedia Diari