L’art digital i l’evolució humana inspiren ‘Eugenèsia’ a Lo Pati d'Amposta

L'exposició, comissariada per Jaume Vidal, s’inaugura aquest dissabte amb obres de set artistes nacionals i internacionals

26 septiembre 2019 17:40 | Actualizado a 01 octubre 2019 10:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’art digital com a esglaó cap a una nova escala evolutiva. Aquest és el punt de partida de l’exposició Eugenèsia, comissariada per l’artista Jaume Vidal, i que demà s’inaugura a Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre (19 hores, Amposta). La proposta compta amb la participació de set artistes nacionals i internacionals: Eduard Carmona; Alba G. Corral; Anaïs Faiges; Ester Fabregat; Gorka Mohammed; Mounir Fatmi, i l’Oswaldo Terreros.

L’exposició formarà part del programa d’activitats del VAG Experience, un esdeveniment cultural sobre videojocs i art digital que se celebrarà a Amposta els dies 4 i 5 d’octubre.

«Podria arribar el moment en què els humans juguéssim a ser deus i poguéssim triar les millores de l’home. Amb aquesta reflexió, i aprofitant l’estètica dels videojocs, l’exposició genera un discurs sobre com estan influint els avanços tecnològics en el món de l’art i en l’evolució de l’artista», afirma Jaume Vidal, qui recorda que «els videojocs són una realitat molt complexa que intenta replicar molts àmbits de la nostra societat».

Jaume Vidal ha aconseguit, seguint un procés de desconstrucció del món dels videojocs, reunir l’obra de diferents artistes. «Abans, el comissari era la persona que tècnicament s’encarregava de l’exposició, però avui en dia, s’encarrega de crear un discurs. Per explicar-lo, formalitzar-lo i visualitzar-lo necessita obres clau que puguin disseccionar cadascun dels àmbits», reflexiona el responsable.

El resultat és una mostra que aglutina diferents expressions artístiques: des de la realitat virtual fins a la impressió digital, passant per l’escultura, la pintura, la fotografia, el disseny gràfic i la poesia.

Així, l’exposició reunirà una peça del poeta i rapsoda de Deltebre, Eduard Carmona, que analitza la figura del poeta cibernètic, un robot que després de llegir poemes de diversos autors escriu la seva pròpia poesia. També s’hi podrà trobar a l’artista visual Alba G. Corral que, a través de la programació, ha creat tot univers d’imatges.

L’obsolescència programada també estarà present a Eugenèsia amb una peça escultòrica de la jove artista ampostina Anaïs Faiges; mentre que altres peces reflecteixen una estètica que recorda als videojocs, com la d’Ester Fabregat i els seus tubs de tela de coloraines.

Per la seva banda, l’artista Gorka Mohammed, de Santander, produirà part de la seva obra a la residència d’artistes de Balada i el seu projecte per a l’exposició analitza a través de la pintura i el dibuix la psicologia dels personatges dels videojocs. L’estrès que representa per a l’ull humà el canvi constant d’una pantalla a l’altra quedarà reflectit a través d’una peça de l’artista marroquí establert a París, Mounir Fatmi, cedida per ADN Galeria. I finalment, participarà en la mostra l’artista equatorià, Oswaldo Terreros, que basa bona part de la seva feina en la reproducció d’imatges digitals de manera analògica, utilitzant-les per intervenir edificis que algun dia van ser moderns.

Les obres d’aquests set artistes es complementaran amb la projecció del tràiler del videojoc Deus Ex, ambientat el 2027 i que prediu un món ple de posthumans amb capacitats augmentades.

Comentarios
Multimedia Diari