L’Estat declara zona catastròfica Alcanar, però no la Ràpita i Ulldecona

L’acord permetrà que els afectats puguen beneficiar-se d’ajudes destinades a pal·liar els danys personals i materials

| Actualizado a 23 septiembre 2021 08:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Consell de Ministres ha aprovat la declaració de zona catastròfica per a Alcanar i Vinaròs per les pluges torrencials que van afectar aquests municipis l’1 de setembre. L’acord, però, deixa fora altres municipis greument afectats pels mateixos aiguats, com Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita, que també van aprovar per ple demanar la declaració de zona catastròfica.

A Alcanar els forts aiguats de l’1 de setembre van deixar fins a 250 litres en tres hores (70 només en mitja hora). Camins rurals, habitatges particulars, restaurants i mig miler de vehicles van quedar destrossats per la força de l’aigua. També a la Ràpita i Ulldecona van haver greus afectacions, com al Polígon Valldepins

L’executiu va fer la declaració en el marc de diversos acords per demanar com a zones afectades greument per emergències de protecció civil territoris de tot l’Estat que en les últimes setmanes han patit inundacions o incendis forestals de grans proporcions. L’acord recorda que en tots els casos es tracta d’emergències de protecció civil de grans proporcions que han provocat danys personals en infraestructures i béns públics, així com en cultius i explotacions agropecuàries, polígons industrials i altres instal·lacions productives.

Malgrat tot, l’acord expressa que són danys que encara no han pogut ser identificats i quantificats perquè la fase de recuperació encara no ha finalitzat. «Tot i que que no disposa d’una estimació definitiva dels perjudicis ocasionats per aquestes catàstrofes, la magnitud dels seus efectes i les mesures adoptades per recuperar les condicions de vida de la població i aconseguir el ple restabliment dels serveis públics essencials justifiquen la intervenció de l’Administració General de l’Estat», diu l’acord. La declaració com a zona catastròfica permetrà que els afectats puguin beneficiar-se de mesures i ajudes destinades a pal·liar els danys personals i materials als habitatges i establiments industrials, mercantils, agraris i d’altres serveis.

La declaració també inclou ajudes a persones físiques o jurídiques que hagin fet prestacions personals i de béns, així com a les corporacions locals en les seues tasques de recuperació de les àrees devastades pel foc o les inundacions.

Un cop l’Administració General de l’Estat disposi d’una memòria amb l’estimació dels danys –que farà d’acord amb la resta d’administracions autonòmiques i locals competents- l’acord podrà incorporar altres mesures complementàries a les adoptades.

L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, declara al Diari que ahir l’Ajuntament va demanar informació al respecte d’aquest d’acord. «No sortim ni Ulldecona ni la Ràpita, i en no sabem el motiu. Estem esperant una explicació. Esperem que siga un error», lamentava.

Fonts municipals de la Ràpita també expliquen que no s’ha rebut encara cap documentació al respecte, i que per tant encara és aviat per entrar a valorar aquesta decisió.

Comentarios
Multimedia Diari