L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a Sant Carles de la Ràpita espera que el pròxim mes de febrer arribin quatre exemplars d’esturions que serviran per estudiar la seva reintroducció al riu Ebre.
Segons explica l’investigador del projecte MigratoEbre i cap del programa d’agricultura de l’IRTA, Enric Gisbert, de moment ja s’han instal·lat grans tancs d’aigua a l’institut, on s’estudiarà l’adaptació d’aquests peixos a les aigües del riu Ebre.
El projecte MigratoEbre pretén millorar la connectivitat del riu Ebre i reintroduir diverses espècies al tram inferior del riu: la llamprea, l’anguila, la saboga i l’esturió.
En el cas de l’esturió europeu, un peix de talla imponent de fins a 2,5 metres de llargada i 400 quilos, tot i que totalment inofensiu, es pretén que torni a l’Ebre després de quatre dècades d’absència. Aquesta espècie és famosa perquè dels seus ous s’obté el caviar.
Gisbert explica que no és un projecte que depengui de l’IRTA, ja que l’esturió europeu és una espècie en perill d’extinció i actualment només n’hi ha a un centre de Bordeus, França, on tenen animals amb capacitat de poder-los reproduir i reintroduir així en altres medis.
«La idea és portar esturions a l’Ebre i reintroduir-los, quan sigui possible, però tot depèn de com funcioni la reproducció d’aquests peixos al centre de França que, de moment, sembla que té alguns problemes», apunta Gisbert.
En paral·lel, a partir d’aquesta col·laboració de l’IRTA amb els francesos, s’ha establert portar a la Ràpita quatre exemplars d’aquest animal, d’edat entre uns 7 i 8 anys, i tenir-los a l’IRTA per tal de crear una sensibilització de la població amb aquesta espècie i que la gent el conegui.
Cal recordar que la reintroducció de l’esturió al riu Ebre és un procés a llarg termini, ja que és un animal que pot viure fins als 80 anys i no madura fins mínim els 7 o 8.
En un principi aquests exemplars havien d’arribar al centre durant aquest mes de gener, però un cop més, la situació depèn de com es desenvolupi l’animal i dels convenis de cessió amb França i, de moment, s’ha retardat fins al febrer.
Des de França
En un principi el trasllat dels esturions de França a la Ràpita es farà en uns grans camions refrigeradors on els animals aniran acompanyats per un veterinari i on s’enregistrarà tot el procés de transport.
Fins i tot, un cop els esturions arribin a la Ràpita, s’instal·laran càmeres on es farà un seguiment diari de la seva situació, i estarà obert al públic, per familiaritzar-se amb l’espècie.
Aquesta és la primera fase abans de l’alliberament de centenars de cries a l’Ebre. Primer arribaran aquests exemplars, que no seran alliberats, i un cop es coneguin els resultats dels estudis de la seva adaptació es podrà passar a la reintroducció de l’animal en el medi natural de l’Ebre.
Però per aquest pas encara falta un temps, i de moment el que s’espera és la imminent arribada d’aquests quatre exemplars a l’IRTA.