Oberta la renovada plaça de l’Ajuntament de Tortosa, un gran espai per als vianants

Els treballs han creat un espai diàfan per acollir activitats i també han comportat la supressió de barreres i la plantació de nou arbrat

| Actualizado a 01 septiembre 2021 10:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tortosa ja té un nou centre neuràlgic, un espai ample i diàfan pensat per a les persones. L’Ajuntament de Tortosa ha reobert aquesta setmana la renovada plaça de l’Ajuntament, després de mesos d’obres. 

Els treballs de renovació de la plaça i dels carrers adjacents han consistit en l’habilitació de tota la zona al voltant de l’ajuntament com a espai destinat als vianants, situant el terra a un sol nivell, fet que ha comportat la supressió de barreres arquitectòniques.
El disseny de la plaça ha permès crear un ample espai, després que la font central fos traslladada al parc Teodor Gonzàlez, on ja és en funcionament en un espai al lateral del passeig central. Aquest fet permetrà, a partir d’ara, que la nova plaça de l’Ajuntament puga acollir tota mena d’activitats de gran format. 

L’antiga font, de grans dimensions, dificultava la celebració de molts actes com concerts o la inauguració de la Festa del Renaixement, com va explicar ahir l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

L’alcaldessa va destacar que les obres han permès transformar tot l’entorn des de diferents vessants: urbanísticament, amb una gran actuació que també s’ha estès als carrers del voltant; socialment, ja que la plaça esdevindrà un punt de trobada; i també amb un component mediambiental. En aquest sentit, Roigé va recordar que l’Ajuntament de Tortosa ha fet seus els Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats per la Unió Europea per a l’horitzó 2030, i que això comporta, entre altres exemples, accions per ampliar les zones lliures de vehicles als centres de les ciutats, com és aquest cas. 

A la vegada, l’actuació també ha suposat la plantació de nou arbrat i la instal·lació d’enllumenat de tecnologia LED, energèticament més eficient. De la mateixa manera, la plaça també compta amb l’element de l’aigua gràcies a dos files de brolladors situats a terra, que permeten fer jocs d’aigua amb diferents alçades i que també permetran jugar amb diferents tonalitats de colors.

Recordant el passat

A més a més, Ramon Valls, arquitecte responsable del projecte, va explicar ahir que el disseny de la plaça permet recordar –amb l’alineació de les canals de desaigüe, unes peces de paviment de color diferenciat i diversos punts de llum al terra– la traça que seguien les façanes de les edificacions que hi havia a l’antic barri dels Pescadors.

L’afectació que hi van provocar els bombardejos de la Guerra Civil van fer que la majoria d’edificis fossen declarats en ruïna i fossen enderrocats, i que, en la reconstrucció de la zona, es projectés l’edifici de l’Ajuntament així com la resta d’edificis que conformen la plaça. Properament també es col·locarà un panell informatiu al respecte.

Després de reobrir la plaça de l’Ajuntament, els carrers de Pescadors i Doctor Vilà, i un primer tram del carrer Na Perona, ara els treballs segueixen als carrers d’Enric Bayerri, de Lluís Millet i travessia de Santa Teresa, obres que està previst que finalitzen abans del 30 de setembre. La plaça Emili Sanz també es reordenarà.

Concerts a la nova plaça

La primera de les activitats previstes a la nova plaça tindrà lloc aquest mateix divendres en el marc de les Festes de la Cinta amb el concert de la Banda Municipal de Música a les 20.30 hores. Finalment Roigé va avançar ahir que també s’ha afegit una segona actuació de la banda aquest diumenge a les 19 hores.

Comentarios
Multimedia Diari