Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Queixes a Santa Bàrbara per les fortes olors de la planta Biosansa Catsud

L’empresa està ubicada al terme de la Galera, però es troba a menys d’un quilòmetre i mig del municipi planer

| Actualizado a 21 mayo 2022 07:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Des del mes d’abril, alguns dies especialment al vespre, els veïns de Santa Bàrbara pateixen molestes olors provinents de la planta Biosansa Catsud, ubicada al terme de la Galera, però a menys d’un quilòmetre i mig de Santa Bàrbara. La planta va començar el seu procés productiu l’abril passat.

«És una planta que produeix un fum que la major part és vapor d’aigua però amb certs components que fan olor. No és a totes hores ni tots els dies, però quan el vent bufa de sud o sudoest el fum arriba al nostre poble. I és una olor molesta», explica al Diari l’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés.

Aquesta olor és desagradable, especialment quan amb la calor que està fent aquests dies es mantenen les finestres de casa obertes o a l’hora de prendre alguna cosa en una terrassa, al vespre. Per aquest motiu alguns veïns del poble ja li han traslladat el malestar al respecte a l’alcalde.

La planta dedicada a la sansa no és nova, sinó que està en marxa des del 2010, però va fer fallida i portava temps aturada. Des de fa uns mesos, ha tornat a reobrir amb un grup de socis de municipis veïns. «Amb la sansa alguna cosa s’ha de fer, no es pot llençar. Ha d’haver un procés per eliminar-la», detalla el batlle.

L’estiu passat van arrencar les gestions i finalment el 31 de desembre passat es va atorgar la llicència. Ara la planta està en període de proves, però ja poden començar a treballar amb normalitat. I al moment d’arrencar, és quan s’han iniciat també les olors.

«El problema és que estan treballant amb sansa de la campanya anterior, per això és més forta l’olor. Van haver d’esperar, i fins que no finalitzen amb l’antiga la situació no millorarà. Quan siga la sansa de la temporada ja no farà aquesta olor», comenta l’alcalde. «L’entitat veïnal Amevesaba va presentar al·legacions al projecte, que es van desestimar, i tot plegat va endarrerir el procés, de forma que ara encara estan treballant amb la sansa antiga».

Per les molèsties causades, l’Ajuntament de Santa Bàrbara ha enviat una carta a l’Ajuntament de la Galera, per prendre mesures al respecte.

«Som coneixedors del problema i ens preocupa», valora per la seua banda l’alcalde de la Galera, Ramon Muñoz. «Tot i que és una situació temporal perquè es tracta de sansa acumulada. L’empresa va haver d’acumular sansa de dos anys i porten retard, però un cop això passe la situació canviarà. Primer han d’acabar l’stock».

Muñoz té previst reunir-se amb l’empresa per saber la previsió de durada d’aquests treballs i per molestar «el mínim possible» a Santa Bàrbara.

Dilluns tots dos alcaldes es reuniran per abordar la qüestió i emprendre accions al respecte. Amdós coincideixen que segur que serà possible, com a mínim, aturar l’activitat de la planta durant la setmana de festes de Santa Bàrbara, per exemple. El període de proves de la planta també servirà per millorar altres aspectes de la producció, si són necessaris.

Comentarios
Multimedia Diari