Retorna a Tortosa una part d’un retaule renaixentista

Es tracta d’una de les poques mostres de pintura renaixentista, datada del 1576. Durant la Guerra Civil, el retaule va ser desmuntat i enviat al monestir de Poblet, on ha romàs una peça

12 mayo 2018 14:53 | Actualizado a 12 mayo 2018 14:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Bisbat de Tortosa ha recuperat part d’un retaule renaixentista perdut durant la Guerra Civil. Es tracta d’una part d’un retaule, pintat per Joan Desi el 1576, que va romandre 80 anys a Poblet fins que l’historiador Hilari Muñoz es va adonar que la peça encaixava amb el retaule que actualment es troba al Palau Episcopal de Tortosa.

El 1576, Joan Desi va pintar per encàrrec del Capítol catedral un retaule-tríptic de tres peces per a ser l’absis de la Catedral de Tortosa, darrera de l’altar major. Un dels efectes de la contrareforma catòlica, impulsada arran el Concili de Trento, fou potenciar i regular el culte a les sagrades formes de l’Eucaristia. A Tortosa es va expandir entre els fidels aquesta devoció amb la fundació d’una confraria, dedicada a la Minerva.

El resultat final del projecte va consistir en un tabernacle amb les representacions d’Aaron i Melquisedec i al centre un gran sagrari. Al capdamunt també s’hi va instal·lar un altre retaule. Les obres es van instal·lar a la Catedral de Tortosa, però durant la Guerra Civil aquest retaule, el tabernacle de la Reserva del Santíssim, va ser desmuntat, per motius de seguretat, i traslladat a l’Abadia de Poblet. 

En acabar la guerra, el retaule va ser muntat a la capella particular del Bisbe al Palau Episcopal, però la part dreta del retaule es quedà a Poblet. En el seu lloc, es va pintar una taula sense res a veure amb l’original.

80 anys després, en una visita a Poblet, l’historiador Hilari Muñoz es va adonar del valor d’aquella peça. Ara, gràcies a la bona relació del Bisbe de Tortosa i l’Abat de Poblet, ha pogut tornar a la ciutat. «Avui assistim a un acte de justícia i de reparació. Ara la peça podrà ser integrada en el conjunt de l’obra per a la qual va ser pensada i creada», va declarar ahir l’Abat de Poblet, Octavi Vilà. 

«Ens omple d’alegria que una peça que forma part del patrimoni de Tortosa torne a casa. Estem fent grans esforços per mantenir el patrimoni», va declarar per la seua banda el Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent.

Gran valor artístic
El retaule és una de les poques peces d’art renaixentista que es conserven a la ciutat. La peça recuperada fou restaurada, i ara caldrà fer el mateix amb el conjunt del retaule, que seguirà al Palau Episcopal, ja que és inviable recol·locar-lo a la Catedral.

Comentarios
Multimedia Diari