Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Tortosa commemora els bombardejos del Divendres de Sang amb una exposició

S’instal·la la mostra ‘De barri de Pescadors, a plaça major’ i per al dia 15 d’abril l’Ajuntament programa una visita guiada a tot l’espai

| Actualizado a 28 marzo 2023 23:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una exposició temporal a Tortosa repassa la història més recent de la plaça situada al davant de l’Ajuntament, amb atenció especial als fets viscuts durant l’últim segle. Els panells ja es poden veure des d’ahir a la plaça.

La mostra forma part dels actes que la ciutat durà a terme per tal de recordar la data del 15 d’abril, quan van tindre lloc els bombardejos més importants de l’aviació feixista sobre Tortosa en el decurs de la Guerra Civil.

«Tortosa va ser una de les ciutat més afectades com a front de guerra. Allò va provocar una destrucció molt important en zones com esta on avui hi ha l’ajuntament», recorda l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

De fet, aquell dia van caure més tones de bombes que a l’atac de Guernica.

La mostra ‘De barri de Pescadors, a plaça major’ explica la transformació que ha viscut aquesta part de la ciutat, antigament inclosa dins del recinte emmurallat, fins a quedar definida la configuració actual com a espai de trobada i relació ciutadana.

Una evolució que va quedar determinada per la important destrucció que va patir el barri per l’efecte dels bombardejos. Durant la reconstrucció de la ciutat, Regions Devastades va projectar la construcció de l’ajuntament i de la plaça situada al davant, aleshores amb una font de grans dimensions que va quedar sobredimensionada, per l’espai que ocupava, amb les següents construccions d’habitatges de l’entorn. Per aquest motiu, durant la reurbanització de la plaça feta recentment, la font va ser traslladada al parc Teodor González, on ocupa en l’actualitat un lloc més destacat.

Juntament amb l’exposició, l’Ajuntament també ha programat una visita guiada al barri de Pescadors. Serà el mateix 15 d’abril, data que coincideix amb l’aniversari dels bombardejos del Divendres Sant del 1938. La cruesa dels atacs aeris va fer que aquella data siga recordada com a Divendres de Sang.

La commemoració també té previstes visites al refugi antiaeri número 4, al carrer Hemingway, amb la col·laboració de les empreses de guiatge turístic de la ciutat.

Recentment l’Ajuntament de Tortosa ha millorat la visita al refugi antiaeri número 4, amb noves figures i imatges 3D, per recordar el patiment dels civils durant els bombardejos durant la Guerra Civil. L’objectiu és dotar l’espai de més eines que ajuden els visitants a aproximar-se encara amb major detall a la situació que vivien les persones de la ciutat que s’hi van haver de refugiar durant els bombardejos de l’aviació feixista, a més de seguir potenciant el turisme vinculat a la memòria històrica.

El Divendres Sant del 1938 van haver crus atacs aeris i se’l recorda com ‘Divendres de Sang’
Comentarios
Multimedia Diari