Tortosa encara la recta final de les obres de la plaça de la catedral

Està previst que l’espai públic superior, amb les escales al temple, estigue a punt per a les festes de la Cinta

05 julio 2021 17:21 | Actualizado a 06 julio 2021 06:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Encara la recta final la construcció de la plaça de la catedral de Tortosa, que s’espera pugui ser una realitat ja per a finals d’agost i per tant, estigui a punt per a les festes de la Cinta a principis de setembre. Durant les últimes setmanes s’ha dut a terme el recobriment de la plaça amb l’entramat de bigues i el material impermeable. Així, aquesta setmana s’hi estan fent les proves d’estanquitat, prèvies a la instal·lació del paviment definitiu: es tracta d’un disseny que prolonga l’existent a la plaça de l’Absis i que s’allarga també pel tram de carrer de la Costa de Capellans, donant continuïtat a tot el voltant de la catedral.
Aquest dilluns, l’alcaldessa Meritxell Roigé, acompanyada del primer tinent d’alcalde d’Urbanisme, Enric Roig, i de l’arquitecte i director de l’obra, Josep Camps, van fer una visita d’obres per comprovar l’estat d’execució dels treballs. Segons va detallar Roigé, la previsió és que els treballs de recobriment de la plaça, del carrer Costa de Capellans i la construcció de l’escalinata d’accés al temple puguen quedar enllestides entre el final de l’agost i el principi del setembre. 
«El conjunt tindrà el mateix tipus d’acabats, el mateix detall en formigó, així com també el mateix enllumenat que la plaça de l’Absis», assenyalà l’arquitecte Josep Camps. 
De manera paral·lela finalitzaran altres actuacions, com la paret mitgera que separarà aquest nou espai públic vora l’Ebre del palau episcopal.

Les escales

Segons remarcà Roigé, l’estat de l’actuació ja fa evident la continuïtat de les escales de la catedral. Unes fortes pluges van provocar que l’any 2002 les antigues escales s’afonessen i no va ser fins al 2010 quan es van poder reconstruir, habilitant dos trams d’escala laterals. 
Ara, l’escalinata quedarà completada amb el tram frontal, que permetrà accedir a la catedral de manera perpendicular a la façana del temple.
Per a l’alcaldessa, aquesta nova plaça esdevé «la cirereta del pastís» de les actuacions realitzades per recuperar en nucli antic de Tortosa. «A la vegada, esdevindrà un espai de trobada per a la ciutadania i permetrà guanyar un actiu turístic molt important, no només per la visió que es té des d’aquest punt de la catedral, sinó també per la museïtzació de les importants restes arqueològiques que hi ha a l’espai inferior a la mateixa plaça», explicà. 
També es va posar de relleu el nou mirador que comporta el remat final de la plaça, que permet gaudir d’unes vistes directes sobre el riu Ebre, completades amb altres punts de referència patrimonial de la ciutat, com la punta del castell de la Suda i el proper edifici modernista del Museu de Tortosa.
 Mentre finalitzen els treballs a la plaça, l’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits per dur a terme dos actuacions complementàries per completar a l’entorn del nou espai: d’una banda, amb la remodelació del tram del carrer Costa de Capellans, entre l’avinguda Felip Pedrell i el carrer Santa Anna, que serà de plataforma única. De l’altra, la renovació de la vorera de l’avinguda Felip Pedrell, entre la plaça del Paiolet i el carrer Costa de Capellans.
D’aquesta manera, es preveu que en menys de dos mesos acabe un projecte molt esperat a la ciutat, que s’ha allargat en els anys, des de l’enderroc de les cases que hi havia davant la catedral al carrer Croera, i ha patit diversos entrenbancs i aturades. De forma paral·lela, el Bisbat de Tortosa executa la rehabilitació i neteja de la façana del temple. 

Troballes arqueològiques

Per al mes d’octubre està previst que estigue a punt la zona inferior de la plaça (Cota 0), on s’han de museitzar les importants restes arqueològiques trobades durant les excavacions al conjunt, amb mostres de diferents èpoques, des de part de la muralla de la Dertosa romana; una antiga catedral visigòtica, restes andalusines o la façana fluvial del segle XVI, l’època de màxima esplendor de la ciutat durant el Renaixement. 

Comentarios
Multimedia Diari