Tortosa projecta un nou tram de passeig fluvial fins al Museu

És un pas més en l’obertura de la ciutat al riu, que s’ha concretat fins ara amb nous embarcadors, l’enderroc de l’antic Club de Rem o la construcció en curs de la plaça de la catedral

13 diciembre 2019 10:40 | Actualizado a 16 diciembre 2019 19:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Tortosa projecta un perllongament del passeig fluvial de la ciutat, des del Mercat Municipal fins arribar al Museu de Tortosa (antic Escorxador), resseguint el recorregut de la rambla Felip Pedrell però a un nivell inferior, a tocar mateix del curs del riu. L’objectiu és continuar obrint la ciutat al riu Ebre amb un nou espai a continuació del tram actual on hi ha l’embarcador fluvial que dona servei al llaüt turístic Lo Sirgador.

El projecte preveu un carril bici per arribar prop del campus de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Remolins. Però com passa amb l’actual zona de l’embarcador, quedarà inundada si es produeixen crescudes importants del riu Ebre.

Es tracta d’una actuació inclosa dins del Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2019-2023 i que formava part del programa electoral de Junts per Tortosa, grup que governa en minoria la ciutat des del passat mes de juny.

La redacció del projecte està inclosa en els pressupostos municipals per al 2020, pendents d’aprovació i per tant, de comptar amb els suports necessaris dels grups de l’oposició per tirar endavant. Però el govern municipal va avançar l’actuació amb una modificació del pressupost d’enguany, aprovada en el plenari del passat mes de novembre, on s’ha inclòs també la redacció d’altres iniciatives com l’ampliació del complex esportiu WIN, d’un estudi per definir les actuacions a fer al castell de Tenasses, i les urbanitzacions del carrer de Cervantes, rambla de Catalunya, plaça de l’Ajuntament i plaça de la Immaculada, a més d’un pla de millora de voreres, amb una dotació global de 231.000 euros.

Per a l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, aquest futur nou tram de passeig és un projecte «realista i viable» que permetrà continuar avançant en la millora de la façana fluvial i de l’obertura de la ciutat envers el riu.

En aquesta voluntat s’emmarquen també la construcció de l’embarcador al centre de la ciutat o l’enderroc de l’antic Club de Rem, que va permetre la remodelació de la zona de confluència del Carrer Lleida i el Passeig de Ribera.

La reforma del pont de l’Estat i la recuperació i obertura de l’antic pont del ferrocarril com a Via Verda per a vianants i bicicletes (a càrrec de l’Estat) han permès avançar en els darrers anys també en aquesta línia. De fet, el mateix riu Ebre s’ha convertit en un reclam turístic de la ciutat, amb propostes ja consolidades com els recorreguts amb el llaüt Lo Sirgador.

La plaça en construcció

Pel que fa a la façana fluvial, un dels principals canvis està encara en execució. Es tracta de la plaça de davant la catedral de Santa Maria. Un llarg procés que va arrencar amb l’enderroc de les cases del carrer Croera que hi havia entre la catedral i el riu i que continua amb la construcció d’un gran espai públic, on es podran veure restes dels dos mil·lenis d’història de Tortosa.

La proposta de pressupost municipal per a l’any que ve preveu també una partida de 373.000 euros per a aquesta museïtzació de l’espai, mentre que s’ha hagut de replantejar el projecte inicial per problemes imprevistos en la tipologia del subsòl.

Comentarios
Multimedia Diari