La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (organisme autònom dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic) inicia aquest dimecres els treballs per materialitzar la prova pilot del dragatge i extracció dels sediments atrapats als pantans de Mequinensa i Riba-Roja d’Ebre. La mobilització de sediments ha sigut llargament reivindicada al territori.
El projecte forma part de l’estratègia per a la gestió integral de sediments de la demarcació hidrogràfica de l’Ebre, recollida al pla hidrològic aprovat el passat mes de febrer.
Una batimetria prèvia ha identificat fins a 20 hectòmetres cúbics de sediments a l’embassament de Mequinensa, a la cua del de Riba-roja d’Ebre.
Segons ha informat la CHE, aquesta prova pilot comportarà l’aplicació de diferents modalitats d’excavació i posterior transport amb la finalitat de poder analitzar i avaluar rendiments i costos en la mobilització de sediments dipositats en aquestes zones.
«La prova consisteix també en veure si el mateix riu és capaç de mobilitzar els sediments», ha explica la presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual. «Aigües avall de Xerta, el riu té dèficit de sediments i és possible que el riu els retingue en la seva mateixa llera».
Segons la presidenta, es tracta d’una operació molt complexa i sofisticada que s’haurà de fer amb molta cura per ser el màxim eficients possible.
Inicialment, es realitzarà el dragatge de la zona contigua a l’espigó del camp de regates de Mequinensa, mitjançant l’extracció i el transport per mitjans mecànics en què s’utilitzaran retroexcavadores i camions.
Els sediments seran dipositats a la llera preferent de major profunditat del riu Segre, mitjançant l’abocament directe realitzat pels camions. Així mateix, incorporarà una variant de transport mitjançant bombament per canonada, previ barrejat i dilució en aigua. S’estima una durada de 3 mesos per fer aquests treballs en què es mobilitzaran al voltant de 4.700 m3 de sediment.
Al començament de l’any 2024 començaran els treballs a la zona propera a les piscines de la localitat de Mequinensa. En aquest segon cas lextracció es realitzarà mitjançant una draga de succió i el transport mitjançant bombament per canonada. La durada d’aquests treballs s’estima en 5 mesos i està previst que es mobilitzin al voltant de 8.000 m3 de sediments.
A finals del 2024 es preveu la finalització de la prova pilot amb la redacció d’informes de resultats i conclusions de l’aplicació de les diferents variants. Es preveu una mobilització de volum total de 12.700 m3 de sediments.
La primera fase, ja acabada, havia de localitzar i qualificar aquests sediments, per saber on es troben o quants hi ha. Per a això s’ha comptat amb organitzacions molt especialitzades com el CEDEX, el Centre d’Estudis Hidrogràfics o la Universitat Politècnica de Barcelona.
Concretament es comença per Mequinensa perquè l’Ajuntament fa temps que demanava una solució, ja que els mateixos sediments s’havien acumulat a la vora provocant molèsties.