Un error en el concurs de trasllats afecta 200 docents de les Terres de l'Ebre

Una errada informàtica impossibilita assignar les places a la Comunitat Valenciana

15 marzo 2021 09:50 | Actualizado a 16 marzo 2021 16:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un error administratiu ha deixat en l’aire el trasllat de centenars de docents de secundària valencians des de Catalunya. El problema va ser detectat el 4 de març, quan va sortir la resolució provisional del concurs de trasllats a nivell nacional pel que milers de professors de tot el país demanen un canvi de destinació i a través del qual molts poden tornar al seu territori d’origen.

El concurs surt cada dos anys i els docents preparen la seua petició al novembre, sortint el resultat provisional al març. Però enguany els professors valencians de secundària que exerceixen a Catalunya s’han trobat amb què no se’ls ha adjudicat la comunitat que havien sol·licitat. A les Terres de l’Ebre hi ha entre 150 i 200 docents afectats, ja que hi ha un gran nombre de professors valencians que viuen i treballen entre els dos territoris.

«Som ja més de 240 persones afectades per l’errada informàtica i estem molt angoixats per la falta de tacte i de comunicació tant de la Generalitat com del Ministeri», explica al Diari una de les professores de castellà afectades. «Vaig fer el formulari com tocava (amb els codis pertinents) i vaig demanar, pràcticament, tota la Comunitat Valenciana. Sempre he utilitzat els annexos de la comunitat de destí, tal i com indicava la convocatòria. La meua sorpresa va ser quan no em van adjudicar cap plaça. He vist que a cap docent de secundària se li ha adjudicat en aquest destí», detalla.

L’errada, apunten, sembla que ha estat en el requisit lingüístic, i els professors han trobat a faltar un comunicat oficial en què s’explique l’error generalitzat. 

«Em diuen que m’esperi a la resolució definitiva. Però, en aquesta resolució, qui m’assegura a mi que el problema ja ha estat solventat? He d’esperar al maig amb aquesta incertesa?», exposa la docent afectada. «Han quedat buides 40 places de castellà, de les quals es van publicar als annexes de la comunitat el 10 de febrer i jo havia posat aquestes. Jo tenia esperança en aquest concurs, concursava per la zona de la Vega Baixa, per estar aprop de la família, i estem en un estat continu d’incertesa», denuncia.

La directora territorial d’Educació a les Terres de l’Ebre, Montse Perelló, explica que l’errada de l’aplicatiu és d’àmbit nacional, per tant, afecta tot l’Estat. «Ara hi haurà una reunió entre el Ministeri i les comunitats autònomes per veure com s’ha de subsanar la situació. S’ha de pactar com es corregeix aquesta errada del sistema informàtic», declara. Perelló detalla que tots els professors afectats han de presentar al·legacions fins el 18 de març i recorda que els afectats serien molts més perquè hi haurà després un efecte dominó, esmenant l’error, amb l’assignació de places.

El sindicat CCOO ha denunciat la situació i ha portat a terme nombroses accions de protesta, inclosa una concentració a Barcelona aquest mateix dilluns. El sindicat ha demanat al Síndic de Greuges actuar d'urgència per tal que el Departament d’Educació retiri immediatament, de manera coordinada amb la resta d’administracions educatives i el Ministeri d’Educació, el llistat actual amb l’adjudicació provisional i que es deixi sense efecte la resolució provisional del Concurs de Trasllats del passat 4 de març. CCOO ha demanat que el Departament d'Educació publiqui de nou, de manera coordinada amb la resta d'Administracions educatives i el Ministerio de Educación, una vegada fetes les esmenes i correccions corresponents, un nou llistat amb l'adjudicació provisional deis participants a fi que cap persona, participant des de Catalunya i amb possibilitats reals d'aconseguir una plaça definitiva al País Valencia, vegi vulnerat els seus drets d'igualtat, de participació, d'intercomunicabilitat i de mobilitat al Concurs General de Trasllats.

El Síndic de Greuges ha respost que "la solució a la qüestió formulada per les persones interessades passa perquè, de forma coordinada amb la resta d'administracions educatives implicades i el Ministerio de Educación, s'acordi la suspensió del procediment i la seva retroacció al moment en què, tot esmenant l'error informàtic detectat per l'Administració, es publiquin novament les llistes provisionals i s'atorgui als participants un termini igual a l'establert a les bases de la convocatòria, per tal que si és del seu interès puguin formular les reclamacions o efectuar les renúncies que tinguin per convenient".

Per tot plegat, aquest dilluns delegats i delegades de CCOO Educació i persones afectades en les provisionals del Concurs de trasllats han presentat i entrat per registre un escrit dirigit al director general del Departament d'Educació. Més de 130 persones han signat i s'han adherit a aquesta petició de CCOO. En aquest escrit s'exigeix un nou llistat de les provisionals del Concurs de trasllat, corregint les incidències que s'han produït. Correcció i exigència que avala el Síndic de Greuges. Demanen el compliment estricte i immediat de les demandes que el Síndic de Greuges fa a les persones responsables del Departament d’Educació, i que coincideixen amb les que des del primer dia (4 de març) està fent el sindicat, donar les ordres oportunes per tal de salvaguardar els drets de les persones participants en el concurs de trasllats d'àmbit estatal i garantir l'efectiva concurrència dels docents afectats i els principis d'igualtat

Comentarios
Multimedia Diari