Un pla pilot recupera poblacions de peixos autòctons a la conca de l’Ebre

S’han alliberat exemplars de barb, madrilla i bagra al pantà de la Palma d’Ebre, a més d’altres punts com el riu Segre

05 agosto 2021 09:10 | Actualizado a 05 agosto 2021 09:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha alliberat prop de 8.000 exemplars de peixos ciprínids autòctons al pantà de la Palma d’Ebre, entre altres punts de la conca catalana de l’Ebre com el riu Segre o l’embassament d’Albagés. Es tracta de barbs de l’Ebre, madrilles i bagres, procedents de rescats i de la reproducció controlada a la piscifactoria AiguaNatura dels Ports. L’objectiu és recuperar i millorar les poblacions actualment en declivi d’aquestes espècies, i, d’altra banda, fomentar-ne la pesca recreativa sostenible, que històricament ha estat més enfocada a la pesca de la truita comuna. Cal recordar que a tot Catalunya la pesca de les espècies de ciprínids autòctons es realitza exclusivament en la modalitat sense mort.

El pla es va iniciar l’any 2014 a causa de la davallada de les poblacions de ciprínids autòctons, principalment de les tres espècies esmentades, i, d’altra banda, el creixement de la pesca observat a partir de l’anàlisi dels permisos expedits, segons detallen des de la Generalitat.

Els exemplars reintroduïts procedeixen de rescats en rius que s’assequen durant l’estiu, com és el cas del Siurana, per evitar mortalitats massives. D’altra banda, es capturen exemplars reproductors i s’indueixen les femelles perquè expulsin els òvuls per fecundar-los amb esperma de mascles i traslladar els òvuls a la piscifactoria perquè eclosionin i creixin, i, finalment, des de l’any 2018, s’ha vist que exemplars reproductors de bagra i madrilla s’han reproduït de manera espontània a les instal·lacions de la piscifactoria AiguaNatura. Així, aquestes instal·lacions properes a Alfara de Carles tenen un paper molt important en tot aquest programa de recuperació.

Segons explica al Diari la tècnica de Forestal Catalana que s’ha encarregat de coordinar els alliberaments aquest estiu, Carolina Ramos, el pantà de la Palma d’Ebre ha estat objecte de diversos alliberaments de peixos en els últims anys, per les condicions de la zona i a petició dels mateixos pescadors. La iniciativa, segons remarca, «permet reforçar les poblacions de peixos autòctons a la natura i fomentar la pesca sense mort».

La Federació Catalana de Pesca Recreativa i Càsting valora molt positivament la iniciativa. El seu secretari, Santiago González, entén que s’ha iniciat per rius i pantans de la conca catalana de l’Ebre però demana que també es tingui en compte en un futur altres conques com la del Llobregat, on hi ha un gran nombre d’aficionats a la pesca dels ciprínids. Pel que fa a l’elecció de pantans com els de la Palma d’Ebre i Albagés, aquest lligat al canal Segarra-Garrigues, es deu al fet que són «relativament noves» masses d’aigua «on seria positiu que s’assentessin espècies autòctones, i no invasores».

Comentarios
Multimedia Diari