Villa Retiro ofereix cursos de cuina a persones en risc d'exclusió

La Fundació “la Caixa” impulsa cursos amb l’escola del restaurant amb estrella Michelin

23 febrero 2022 19:20 | Actualizado a 24 febrero 2022 06:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fundació “la Caixa” i l’Escola de Cuina Villa Retiro han fet entrega de diplomes a les 10 persones en risc d’exclusió social que van finalitzar el passat dia 11 de febrer el Curs de Cuiner, de 440 hores, en la seu de l’escola, a Xerta. L’acte, el passat dissabte, va comptar amb la presència de Cristina Segura, directora d’Inclusió Social de la Fundació “la Caixa”, la directora de l’Escola de Cuina de Villa Retiro, Imma Estivill, i el propietari de Villa Retiro, el Xef amb una Estrella Michelin Fran López.

Aquest curs ha estat el primer dels tres que estan programats pel el curs escolar 2021-2022, en el que suposa el quart any de col·laboració entre la Fundació “la Caixa” i l’Escola de Cuina Villa Retiro. Ha permès als alumnes dominar les eines de cuina, desenvolupar la competència creativa, el coneixement de les propietats organolèptiques i aplicacions en cuina d’una gran varietat de productes i rebre orientació professional, tot promovent una ètica de treball basada en l’esforç. El punt més rellevant d’aquest curs de cuiner rau en el fet de no quedar-se en la limitació intrínseca en col·lectius en risc d’exclusió de només poder accedir a llocs de treball de menor qualificació (auxiliars de cuina) sinó que, els que tenen talent, també tinguin la possibilitat de créixer professionalment. De fet, tres dels alumnes, en Samu, l’Anouar i la Reda, havien finalitzat l’any passat el curs d’Auxiliar de Cuina i han volgut seguir la seva formació completant ara el Curs de Cuiner.

A més a més dels objectius tècnics propis del curs, s’han tractat i desenvolupat també les habilitats transversals dels alumnes, entre les que destaquen el treball en equip, la comunicació, la responsabilitat, l’adaptabilitat, la gestió de les emocions i la imatge personal.

En l’acte d’entrega de diplomes han assistit també els 15 alumnes que inicien el segon curs programat per aquest any, que es correspon amb el d’Auxiliar de Cuina, de 280 hores. Amb aquest curs, els participants podran dominar les tasques bàsiques d’un auxiliar de cuina –preparació i elaboració de plats, neteja de la cuina– i alhora fomentar la motivació i la il·lusió per la professió. «Hem desenvolupat continguts sobre els productes, proveïdors, seguretat i higiene i tècniques bàsiques d’elaboració i preparació de plats», va detallar el xef Fran López.

Cristina Segura va afirmar en l’acte que des del Programa Incorpora de la Fundació “la Caixa” «volem lluitar contra la desocupació de col·lectius vulnerables, com és el cas dels joves en situació de risc d’exclusió, conscients del paper indispensable que tenen en el present i el futur de la societat, oferint-los-hi eines per identificar la seva vocació i millorar les seves opcions de feina».

La directora de l’Escola de Cuina de Villa Retiro, Imma Estivill, va destacar que «el fet que una gran part de les hores del curs haguessin estat pràctiques i s’haguessin desenvolupat en les cuines, permetrà que els alumnes puguin acreditar aptituds concretes, com el coneixement de receptes i tècniques de cuina, en el moment de buscar feina. Aquesta pràctica té un plus que la diferència d’altres formacions pel fet de ser una escola que està dins un restaurant estrella Michelin».

I certament és així, perquè la Jaina, en un restaurant d’Amposta, i en Guillem, en un de Cambrils, són les dues primeres persones que ja s’han incorporat com a treballar com a cuiners. Però dues persones més, en Gustau i la Carme, han rebut una oferta per incorporar-se a treballar en els propers dies, gràcies a la borsa de treball de l’Escola.

Comentarios
Multimedia Diari