Nou impuls al segell Reserva de la Biosfera com a eina de promoció de l’Ebre

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, dona suport a aquest «projecte de país» que busca un major desenvolupament del territori, lligat als seus valors mediambientals

Just ara fa 9 anys, el maig del 2013, la Unesco reconeixia la major part de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera. Un segell de qualitat del territori que ara es vol rellançar per tal que sigui un catalitzador per al seu desenvolupament econòmic i social.

L’acte que dona el tret de sortida a aquesta nova etapa va tenir lloc aquest divendres a l’exterior del Museu de la Mar de l’Ebre a la Ràpita, amb presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, representants locals i empresaris i productors adherits a la marca Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre. Aragonès va remarcar la importància d’aquest reconeixement internacional, que a Catalunya només té l’Ebre i el Montseny, ja que reforça l’autoestima, alhora que esdevé una eina de promoció. Un «projecte de país», que «requereix una gestió integral del territori, el qual no és concebut com un espai per ser visitat els caps de setmana, sinó per a viure-hi, fent compatible un patrimoni natural extraordinari amb les activitats econòmiques i productives», afirmà el president.

Exposició d’alguns productes agroalimentaris que ja porten el segell de la Reserva de la Biosfera ebrenca. foto: M.Millan

Xavier Faura, president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), ens gestor de la Reserva de la Biosfera, remarcà que hi ha molts pocs territoris al planeta que tinguin aquest distintiu, que reconeix la compatibilització dels valors naturals i mediambientals amb l’activitat humana. Faura va posar com exemple d’aquest esforç i treball els aqüicultors del Delta, els vins de la Terra Alta i el sector de l’oli, «que sabut donar als seus productes un valor afegit».

Segons Faura, la nova etapa iniciada ara se centrarà en la promoció de la marca Terres de l’Ebre Reserva de la Biosfera, que ja llueixen desenes de productes agroalimentaris i serveis del territori; «per posar al màxim en valor el reconeixement que ens va fer la Unesco». «Cal que des de fora del territori es conegue millor la qualitat i el valor ambiental que porten implícits els nostres productes i serveis», afirmà.

Entre altres accions, també es preveu una reforma del reglament d’ús de la marca, per afavorir la incorporació de noves empreses, productes, serveis o activitats turístiques de les quatre comarques.

Per la seua banda, com a amfitrió de l’acte, l’alcalde rapitenc Josep Caparrós va definir aquesta nova etapa de la Reserva de la Biosfera com «una oportunitat històrica que no podem deixar escapar».