Més de 150 productes ebrencs ja formen part de la marca ‘Reserva de la Biosfera’

S’ha constituït una taula de treball amb tots els sectors implicats per impulsar definitivament el segell de qualitat i donar-lo a conèixer tant en l’àmbit local, com nacional i internacional

04 abril 2021 09:50 | Actualizado a 04 abril 2021 09:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Terres de l’Ebre van ser reconegudes com a Reserva de la Biosfera per la Unesco l’any 2013. Vuit anys després, 156 productes i serveis agroalimentaris i turístics de les quatre comarques s’han adherit a la marca creada per posar en valor el que suposa aquesta distinció: la bona harmonització de l’activitat humana i econòmica amb la conservació d’espais naturals de gran interès ambiental. Arrossos, vins, olis, cítrics, però també artesania o productes turístics compten amb un segell de valor afegit que sovint, però, és més reconegut fora que dins de les nostres fronteres.

«Les Terres de l’Ebre som un territori sensible als potencials efectes del canvi climàtic i el despoblament rural, i per això és fonamental coordinar accions i estratègies que ens permetin incrementar la resiliència i revertir tendències negatives. I això no només implica gestionar i conservar els espais i béns naturals, o posar en valor la matriu agroforestal a través de polítiques alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, sinó que cal donar valor afegit als productes i serveis característics de les Terres de l’Ebre, dotant-los d’una major projecció tant a nivell local, com als mercats nacionals i internacionals», remarquen des del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), ens gestor de la Reserva.

La marca «Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera» va ser creada i registrada a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) al 2015. Està regulada per un reglament d’ús que fixa els estàndards de qualitat que cal que els productes i serveis compleixin en les seves fases de producció i comercialització.

A més, es requereix que les empreses es comprometin en qüestions de responsabilitat social a través de millores ambientals i propostes de desenvolupament local, per garantir «una transmissió dels valors i compromisos amb la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social».

A dia d’avui hi han acreditats un total de 156 productes i serveis dels sectors agroalimentaris i turístics d’arreu del territori. El Baix Ebre és on hi ha més productes adherits, seguit de la Terra Alta, el Montsià i la Ribera d’Ebre (part d’aquesta comarca queda fora de la Reserva). Així, es treballa per continuar sumant productors agroalimentaris, restauradors, allotjaments, empreses de serveis turístics i de serveis d’educació ambiental.

La marca possibilita que productes i serveis siguin escollits per allò que representen implícitament: sostenibilitat, qualitat i compromís mediambiental, localisme i identitat. «També estimula processos de millora continuada que estan contribuint a un canvi en el comportament dels sectors productius de Terres de l’Ebre», afirmen els seus impulsors.

En aquest context, és actualment l’única marca catalana multi-producte de qualitat i proximitat, «el que la converteix en un element estratègic per a les Terres de l’Ebre en particular i per al país en general, dins del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya».

Amb tot, cal millorar la seva projecció, penetració i posició en els mercats i en segments de consum sensibles als valors que representa. Així, des del Copate i de manera co-participada amb els integrants de la taula intersectorial constituïda al febrer del 2021, estan dissenyant un programa que doni un impuls definitiu a la marca. També es proposen incrementar la visibilitat de la marca i dels productes i serveis en els llocs de consum (agrobotigues, supermercats, agències de viatge, etc.) ; potenciar la web ebrebiosfera.org incloent un dossier digital de productes i serveis acreditats;i organitzar mercats o fires itinerants per fomentar el treball en xarxa.

‘Lo Nostre Arròs’, des del camp fins al plat sense intermediaris

Lo Nostre Arròs és una empresa familiar d’Amposta, constituïda per Tomàs Margalef, Inma Jornet, Jordi Margalef i Eva Casanova, quarta generació dedicada al cultiu de l’arròs al Delta de l’Ebre. Després de tota una vida de treball al camp, fa 12 anys van decidir anar un pas més enllà, crear un molí i comercialitzar l’arròs que produeixen. Així, la seva feina va des dels treballs al camp, la sembra, la sega, fins al secatge de l’arròs, la molturació, l’envasament i la comercialització. «Ho fem tot nosaltres. Treballem sense intermediari: fem arribar les nostres varietats al consumidor final. Això ens genera molta feina, però al mateix temps, molta satisfacció ja que els clients són de Lo Nostre Arròs», comenta Eva Casanova al Diari. 

Així, proposen una varietat d’arròs diferent depenent de la recepta que es vulgui cuinar: «el bomba per els arrossos secs, el marisma per als caldosos i paella, la nostra varietat estrella, el carnaroli per als risotto i el hoshi per al sushi o poke. El marisma també el tenim ecològic i integral», detallen. També han generat subproductes, com és la farina d’arròs, fideus d’arròs i la cervesa artesana d’arròs amb el marisma.

Estan adherits al segell de la Reserva de la Biosfera des del principi, com a garantia de proximitat i de qualitat. «Sense dubte, l’ús del segell sempre ajuda a identificar un territori i suposa una garantia sobre l’elaboració i la proximitat». «Un producte amb una marca o segell com aquest, també és un bon indicador per al consumidor, perquè pot veure que hi ha interès per part de l’elaborador per transmetre que ens agrada gestionar el producte correctament i identificar d’on som», remarca. 
Així, des d’aquesta empresa familiar animen a més productors locals perquè s’uneixin a la marca i «així generar més sinergia entre tots». «Això ajudarà a posicionar més els productes de les Terres de l’Ebre, com més extensa sigui la marca, millor», assegura Casanova. 

Celler Jordi Miró, vins des de Corbera d’Ebre a tot el món

Jordi Miró és un celler familiar de la Terra Alta, concretament de Corbera d’Ebre, sorgit al 1999 i adherit també a la marca Terres de l’Ebre Reserva de la Biosfera des que es va crear el distintiu. Jordi i les seves filles Andrea i Aïda comparteixen celler i vinyes en terres de la família però tenen projectes propis, amb diferents varietats i també sistemes de producció. Els seus vins es venen aquí però també arreu del món, des d’Holanda o Suècia a Austràlia o el Japó. 

L’adhesió a la marca l’han tingut clara en tot moment. «Encaixa en la nostra filosofia com a celler»; comenta Miró, qui remarca que és una manera també de fer territori. «El fet que les ampolles comptin amb el segell de la Reserva de la Biosfera ha generat potser més curiositat a fora que aquí. Clients estrangers ens pregunten més què és i què suposa aquesta marca», explica Miró. 
En aquest sentit, Miró considera que cal anar incrementant les empreses que formen part del segell i també «que ens creiem la marca sobretot des del territori». «Ens ho hem de creure nosaltres mateixos», insisteix. Així, considera que, per exemple, més restaurants haurien d’apostar a les seves cartes pels vins i per tots els productes que compten amb la marca Terres de l’Ebre Reserva de la Biosfera. 

Olis i vins ecològics al municipi de Rasquera

Helga Harbig és la responsable de Biopaumerà, dedicada a la producció d’oli i vins ecològics a Rasquera. Nascuda a l’Ametlla de Mar de pare alemany i mare francesa, Harbig es troba ara establerta a la població de la Ribera d’Ebre en un projecte compartit amb la seva parella. Formen part de la marca Reserva de la Biosfera des del 2013. «Entenem que la marca fica en valor el territori on estem i és un plus de qualitat dins l’àmbit de la producció ecològica». «És a dir, fem productes ecològics dins un territori que ja de per si presenta una sèrie de valor mediambientals que la Reserva de la Biosfera posa en relleu». 

Al seu entendre, és important participar «en totes les iniciatives que posin en valor les Terres de l’Ebre de les quals formem part».
Bona part dels seus productes van a l’exportació a països com Bèlgica, Alemanya, Suïssa i Holanda. «En aquests països tenen molt present el tema ecològic, el dir que a més a més estàs dins d’un territori que es Reserva de la Biosfera sempre suma», remarca la productora, que considera que encara queda feina per fer, en la «promoció i venda dels nostres productes a nivell local, on entenem que encara no s’aprecia prou aquest segell de qualitat i sostenibilitat». 

Taronges i mandarines produïdes en finques vora el riu Ebre

Cítrics de les Terres de l’Ebre S.A.T. és una agrupació d’agricultors fundada a l’any 2007. Actualment està formada per 16 socis agricultors, amb finques localitzades a una distància de 50 km del magatzem de manipulació i confecció. Ubicat en Campredó, al municipi de Tortosa, en un entorn proper al riu Ebre. Segons detalla la responsable de Qualitat de l’empresa, Sandra González, la Marca ‘Terres de l’Ebre Reserva de la Biosfera’ ha estat per ells «la manera de comunicar als clients i consumidors finals la cultura de l’empresa respecte a una agricultura sostenible, la cura del medi ambient i la millora contínua, possant en valor els cítrics cultivats en aquesta zona tan rica en recursos, a la vora del riu Ebre».
A més, també han volgut contribuir «al reconeixement de les Terres de l’Ebre, promocionant amb el nostre producte, aquesta Reserva de la Biosfera». 
González recorda que per a formar-ne part cal complir amb el Reglament d’ús de la marca, en general i en particular els requisits del annexos per a cada un dels productes. «En el nostre cas, els cítrics, han de ser productes de qualitat i cultivats dins de la Reserva de la Biosfera». 
«També les empreses adherides tenim el compromís de portar a terme millores ambientals, millores socials i per al desenvolupament local i la participació en activitats de difusió i promoció dels valors de la Reserva de la Biosfera».
Fins ara totes les actuacions han estat profitoses, afirma, «perquè ha estat la manera de distingir amb un segell reconegut, el nostre producte de proximitat, tan apreciat de les nostres terres».

«Hem pogut comprovar com la marca amb el seu logo es consolida en el mercat i és reconeguda en les nostres taronges i clementines», remarca. A més, creu que les expectatives són encoratjadores ja que s’ha creat una Taula Intersectorial per a treballar conjuntament en la marca i l’oferta de les Terres de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari