Carnaval a Valls: el Moixó Foguer i les seves plomes revolucionen la ciutat

La capital de l’Alt Camp ha viscut aquest dissabte un dels moments més esperat de la festa. És l’únic lloc de la província on apareix aquest personatge que va completament nu

10 febrero 2024 22:05 | Actualizado a 10 febrero 2024 23:23
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls ha viscut aquest dissabte la Rua de Carnaval amb un clar protagonista: el Moixó Foguer. La comparsa satírica que l’acompanyava encapçalava el seguici, juntament amb els membres de l’associació Unió Anelles de la Flama (UAF). Cada any, l’entitat cultural decideix una temàtica de vestimenta que estigui relacionada amb algun tema d’actualitat.

Aquest cop, la comparsa representava les obres de rehabilitació que s’estan portant a terme al campanar de l’església arxiprestal de Sant Joan de Valls des de fa alguns mesos. L’element imprescindible per a desfilar era dur posat un casc al cap i una armilla reflectant.

Així, una patrulla d’obrers, soldadors, pintors, mossens i fins i tot una campana, va formar la comparsa amb l’acompanyament musical de la Xaranga Bufacanyes. No hi van faltar tampoc el Rei i la Reina Carnestoltes sobre la seva carrossa, i les diferents comparses de Carnaval que l’anaven seguint.

El Moixó Foguer

Tothom estava expectant perquè sortís el Moixó Foguer de la seva capsa, un personatge típic del Carnaval de la zona del Penedès i el Camp de Tarragona. Es tracta d’una persona que va totalment nua, embetumada amb mel i plomes d’ocell. A la capital de l’Alt Camp també porta una màscara i una mitja al cap, i l’acompanyen personatges com el caçador, les venedores del mercat, els traginers o el comprador.

En alguns moments del recorregut, la comitiva va escenificar la venda del Moixó Foguer amb versos satírics sobre temes d’actualitat com les obres de restauració del campanar de Valls, la sequera que pateix el país o la Llei de l’Amnistia, entre d’altres.

Quan el comprador demanava poder veure l’ocell, l’home despullat sortia de la seva gàbia, corria cap al públic escampant les seves plomes i després tornava a amagar-se dins. Això va succeir durant diversos moments de la rua, en què el públic no parava de xalar i riure amb aquesta pintoresca escena.

A principis del segle XX, la persona que feia de Moixó Foguer era algú sense gaires recursos, que rebia alguna moneda a canvi de fer riure al públic. La Unió Anelles de la Flama va actualitzar la tradició i, fins i tot, tenen una llista d’espera amb persones que volen representar aquest personatge, el qual sempre es manté en l’anonimat.

A Valls la tradició va ser recuperada l’any 2016, després que fes més de 80 anys que el Moixó Foguer no sortia pels carrers. De fet, Valls és l’única ciutat de la província de Tarragona on es duu a terme aquesta representació. En l’actualitat, l’esdeveniment només es conserva en dues localitats catalanes: Valls i Vilanova i la Geltrú (Garraf).

Comentarios
Multimedia Diari