Comencen a reformar la segona planta de l’edifici Ca Xapes, a Valls

Els treballs de rehabilitació, on es crearà una sala multiusos i despatxos per a entitats, començaran aquesta tardor

02 noviembre 2023 15:06 | Actualizado a 02 noviembre 2023 15:09
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La segona fase d’obres de rehabilitació de l’edifici Ca Xapes, la seu de la Llar del Jubilat de Valls, està a punt de començar després que hagin finalitzat els treballs de la primera etapa. «Les obres de la fase 1 estan acabant, s’estan fent treballs d’instal·lacions i acabant la planta baixa. Es preveu que finalitzin aquesta tardor», ha assegurat la regidora d’Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric de l’Ajuntament de Valls, Sònia Roca.

La segona part del projecte és l’adequació interior de la segona planta, on hi haurà uns vestíbuls d’accés, una sala diàfana per a usos múltiples i mediateca, i una sala d’exposicions. També s’instal·laran una sèrie de despatxos per a entitats i dues aules per a realitzar tallers.

Des de l’Ajuntament de Valls han comentat que el termini per finalitzar les obres és d’entre quatre i sis mesos: «És molt curta aquesta fase, perquè només són actuacions d’adequació interior. Tot el que és l’obra gran s’ha fet durant la primera fase».

Treballs finalitzats fins ara

Des que van començar els treballs l’estiu de l’any passat, s’ha rehabilitat tot l’edifici, pel que fa a l’estructura i la impermeabilització de les cobertes, i també s’han adequat els interiors de la planta baixa, la primera planta i la tercera planta. Aquestes actuacions han implicat el volum de treball més gran de tot el projecte, ja que l’edifici compta amb una superfície de més de 2.000 metres quadrats.

Es preveu que les obres comencin aquesta tardor i durin entre quatre i sis mesos

L’accés principal a l’edifici està situat al carrer Muralla de Sant Antoni, on s’obre un espai de hall i la recepció, amb ús addicional de mediateca per a la consulta de premsa en paper i digital. Al fons es troba la sala de ball, un espai polivalent que és accessible independentment des del carrer Paborde i està separat del hall per una arcada.

D’altra banda, la planta baixa també acull el bar cafeteria i la cuina, que tenen accessos des de l’exterior. A la primera planta s’ha incorporat un gimnàs amb més capacitat i vestuaris, als quals s’accedirà a través d’uns vestíbuls. També hi ha espais diversos com l’aula d’informàtica, la sala de manualitats o la biblioteca.

Un edifici històric

Ca Xapes és un edifici de mitjans del segle XIX que està catalogat com un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Roca ha recalcat que «els edificis són patrimoni de la ciutat» i que el projecte ha tingut en compte la protecció de les façanes, així com d’altres elements. «La sala de ball té unes columnes de forja de començaments del segle XX i a la sala diàfana de dalt hi ha els sostres encavallats originals».

Així doncs, les instal·lacions s’han reformat per fer-les més funcionals i adaptades a les necessitats actuals de la llar, però tenint en compte parts originals de l’arquitectura industrial de l’època. «L’objectiu principal era recuperar aquest edifici històric i patrimonial de la llar de jubilats», ha destacat la regidora, tenint en compte que, provisionalment, els usuaris i usuàries ara estan a l’estació d’autobusos.

La segona fase del projecte de rehabilitació té un cost de gairebé 400.000 euros

«La idea seria que un cop estigui acabat l’equipament hi puguin anar els residents, que són els que han patit més aquests anys –ha dit Roca–. Ca Xapes és un edifici industrial molt gran i té molta més ocupació de la que ara tenen a l’estació d’autobusos».

La regidora ha explicat que les obres de la segona fase que es duran a terme en els pròxims mesos tindran un cost de 399.594,73 euros. El servei s’ha adjudicat a Obres i Contractes Penta SA, la mateixa empresa que ha desenvolupat la primera part del projecte. En total, les obres de rehabilitació de Ca Xapes suposen una inversió de 2.518.081,12 euros.

També compten amb 200.000 euros del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona i una subvenció d’1,6 milions d’euros dels fons europeus Next Generation, a través de la línia del Programa d'impuls a la rehabilitació d'edificis públics (PIREP), que marca que les obres hauran d’estar finalitzades durant l’any 2024.

Comentarios
Multimedia Diari