Els treballadors del restaurant El Álamo volen quedar-se amb el negoci

Ho han demanat a l’administrador concursal els 15 empleats de cuina i sala, que veuen viable el projecte

28 febrero 2021 18:30 | Actualizado a 01 marzo 2021 09:19
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’emblemàtic restaurant El Álamo d’Alcover podria tornar a obrir les seves sales al públic. Almenys aquesta és la petició que han fet els treballadors a l’administrador concursal i a l’empresa després que aquesta anunciés el desembre el tancament de l’establiment per raons econòmiques derivades de la Covid-19. L’última paraula, però, la tindrà el jutge. Cal recordar que l’empresa que regentava el restaurant està actualment en concurs voluntari de creditors ja que, segons al·legava, la unitat productiva no era viable.

El restaurant va tancar portes l’octubre de l’any passat arrel de les restriccions imposades per la pandèmia. Finalment, en veure que passaven els mesos i no podien obrir, l’empresa propietària va penjar el cartell de «tancat» perquè no veien perspectives de futur. A l’establiment hi treballaven unes 30 persones. Ara, la meitat d’elles –personal de cuina i sala, perquè la resta són administratius o estan relacionats amb la família propietària– han demanat continuar amb el negoci perquè el veuen viable. I així ho han sol·licitat a la societat que té la gestió del restaurant fins el 2032 –la propietat és d’una altra empresa–, segons apunta al Diari l’advocat Ferran Ollé, que representa la part laboral dels treballadors, que actualment estan en ERTO.

Diverses reunions

Ollé comenta que s’han realitzat diferents reunions de negociació entre l’empresa i treballadors «i no s’ha arribat a l’extinció pactada dels contractes de treball». Afegeix que la societat entén que era una situació d’acomiadament objectiu per causes de la situació econòmica de l’empresa i que s’havien de rescindir els contractes. Però els treballadors no ho veuen així: «Nosaltres no estem conformes. Ara estem en la via d’haver-se de discutir en el procediment mercantil l’extinció o no del contractes i amb quina condició», diu l’advocat. L’empresa diu que no té diners i que els treballadors han de cobrar del Fondo de Garantía Salarial (Fogasa), un organisme autònom depenent del Ministerio de Trabajo.

L’administrador concursal ja ha fet una valoració econòmica de la unitat de negoci. «I els treballadors, entenent que és un negoci viable, amb futur i per poder mantenir els llocs de treball, han sol·licitat al titular del Jutjat Mercantil que estudiï la seva proposta econòmica».

Per la seva part, l’advocat dels treballadors que es fa càrrec de la part mercantil, Antoliano Lahiguera, apunta al Diari que segurament que el conflicte laboral i mercantil es podria tancar abans de l’estiu. Recorda que alguns dels treballadors quan acabi el contracte d’arrendament de l’empresa amb la propietat del complex, el 2032, estaran ja per jubilar-se ja que actualment alguns porten ja quinze anys treballant en el restaurant.

L’empresa

La societat propietària de la gestió del restaurant veu inicialment bé la proposta realitzada pels treballadors, assegura al‘Diari el seu advocat, Rafael Sanromà: "Per part de l’empresa qualsevol solució que impliqui la no liquidació de la mateixa serà ben rebuda, sempre tenint en compte les implicacions legals que puguin derivar-se a fer-se càrrec de la mateixa".

Afegeix que és de vital importància "que arribin a un acord amb l’administrador concursal, que exposarà les condicions mínimes de tal acord, i com no, posteriorment ha de ser aprovat pel jutge mercantil".

En opinió de la societat "és un acord difícil ja que la viabilitat de la mateixa implica servir menjars per a un gran nombre de comensals, i en les actuals circumstàncies, entenem que per imperatiu legal és impossible. I d’altra banda creiem que els hàbits de la gent han canviat. Haurà de passar molt temps perquè es tornin a celebrar casaments, batejos, banquets, reunions de tercera edat, etc .. multitudinaris que facin viable l’empresa".

L'adéu

El Restaurant El Álamo d’Alcover va tancar la porta definitivament el dia de Sant Esteve després de romandre obert 42 anys. Però de fet ja no oferia menjars des del 10 d’octubre arrel de les restriccions. El menjar que tenien guardat a les seves càmeres frigorífiques el van donar a menjadors socials perquè es pogués aprofitar abans que es fes malbé.

Era un els establiments més grans en el seu ram. Tenia una capacitat per a 1.600 persones, que es podien distribuir en les nou sales de les que disposava. I una de les seves característiques quan l’estètica és la seva façana, que imita la d’un castell.

Comentarios
Multimedia Diari