Homenatge escènic a Gabriel Ferrater

Reus. El Consorci del Teatre Fortuny estrena ‘Senzillament Ferrater’, a partir d’una selecció de versos del poeta i música

19 abril 2022 17:40 | Actualizado a 20 abril 2022 14:58
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un espectacle despullat de tot artifici i filigrana. Al voltant d’aquesta posada en escena ahir es va presentar Senzillament Ferrater, una producció del Consorci del Teatre Fortuny per a commemorar l’Any Ferrater i l’obra d’una de les figures cabdals de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX. «Quan vam presentar la programació del Teatre Fortuny ja vam tenir en compte que no podíem estar al marge de la celebració i que havíem d’intentar fer una vetllada poètica-musical en què la paraula i la interpretació estiguessin casades amb la música», va explicar Josep Margalef, gerent del Consorci del Teatre Fortuny.

Sota la direcció escènica i dramatúrgia de Francesc Cerro-Ferran, la producció s’estrenarà dimarts que ve, 26 d’abril, a les 20.30 hores al Teatre Fortuny. A l’escenari, el pes de l’acció poètica recaurà en el valor de la paraula de l’actriu Mar Ulldemolins, l’emoció de cada nota musical la destil·larà el pianista i compositor Dani Espasa, la soprano Marta Mathéu i la formació musical Vespres d’Arnadí, i l’art de la narrativa audiovisual anirà a càrrec d’Ivó Vinuesa, qui descriurà el món en el qual va viure el poeta.

Al respecte, Francesc Cerro-Ferran va tenir paraules d’agraïment per la intèrpret Mar Ulldemolins, de qui va ressaltar que «és una de les millors actrius en l’àmbit nacional, una persona generosa i d’una gran saviesa; capaç no de transmetre la paraula, sinó de fer allò que és molt important quan estàs creant una peça artística que és pintar quadres amb la paraula, ja que la seva veu és una paleta i qualsevol peça que fa és una evocació».

Mentrestant, del treball amb el compositor Dani Espasa va ressaltar la importància de «les converses que hem tingut perquè les peces musicals no siguin un simple acompanyament, sinó un vers més d’un poema que descriguin part de l’univers Ferrater».

Per aquest motiu, Senzillament Ferrater «és un viatge pel món de les emocions que pot evocar qualsevol vers escrit per Ferrater», va descriure el director escènic, mentre que va explicar que l’espectacle «té una alfa i una omega, ja que comencem a partir d’In Memoriam el 1936 i acabem amb els últims dies de la seva vida». Un fil poètic que s’ha teixit des de la llibertat creativa, «volant, des del punt de vista escènic, dramatúrgic i audiovisual», va afegir Francesc Cerro-Ferran.

Univers musical

Per la seva banda, el pianista, compositor i director musical de la producció, Dani Espasa, ha agafat el relleu per «crear un univers musical variat i amb músiques de molts estils, des de l’edat mitjana fins al segle XXI», que esdevindrà un recorregut per la història de la música de la mà de Vespres d’Arnadí –formació especialitzada en la interpretació de repertori barroc amb instruments d’època i que per primera vegada actuarà Reus– i la soprano tarragonina Marta Mathéu.

Del repertori, el compositor va detallar que «no hem triat músiques que sabem que a Ferrater li agradaven o que escoltava, sinó que la referència ha sigut més abstracta, ja que hem buscat músiques que tenen a veure amb l’univers d’inspiració de Ferrater, és a dir, la cultura de la poesia anglosaxona, francesa i catalana». «Tot això ens ha donat pistes per elaborar un univers musical paral·lel que anirà lligat amb els versos, en alguns moments hi haurà intervencions purament musicals i en altres estarem molt lligats a la paraula de la Mar Ulldemolins», va afegir Espasa, qui detallà que «hi haurà música medieval, d’altra d’inspiració shakespeariana amb obres de Henry Purcell i Matthew Locke, mentre que del segle XX i XXI hi haurà referències franceses i també angleses amb Benjamin Britten –autor de Les Illuminations; i de l’àmbit català composicions d’Enric Granados i del reusenc Joan Magrané».

Finalment, l’actriu Mar Ulldemolins va afirmar que «en la meva professió l’aprenentatge mai s’acaba», mentre que el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Daniel Recasens, va recordar que «estem immersos en l’Any Ferrater perquè el que volem és valorar, reforçar, conèixer i reconèixer la figura i obra de Gabriel Ferrater com a poeta i com a intel·lectual», perquè «el que és interessat del talent local són les dues coses, que és local i que és talent».

Comentarios
Multimedia Diari