Per una Tarragona més neta, tots a l’una

24 febrero 2023 21:02 | Actualizado a 25 febrero 2023 06:45
Jordi Fortuny
Comparte en:

Tarragona té molt marge de millora pel que fa a la neteja, en som conscients, i per això és necessari licitar el nou contracte. Tarragona es mereix un millor servei, dinàmic, intel·ligent, que doni resposta a les necessitats actuals i tècnicament preparat i qualificat. El nou contracte ha de deixar enrere una llosa que arrosseguem des de fa 20 anys, un servei que ha quedat completament obsolet i que no respon a les necessitats de la ciutat.

Volem el millor servei de la neteja i la brossa per a Tarragona. És amb aquesta voluntat que els diversos departaments tècnics de l’Ajuntament han fet una feina impecable per tenir el millor dels contractes. Les úniques indicacions polítiques que hi ha hagut a l’hora de fer el nou contracte són: garantir un control de la feina feta, no crear una pressió econòmica al ciutadà i salvaguardar els drets de totes les treballadores i treballadors. És en aquest últim punt on vull fer èmfasi.

El nou contracte és una gran oportunitat també pels empleats d’aquest servei, amb millors condicions laborals. Cal deixar ben clar que cap persona perdrà el seu lloc de treball, la totalitat de la plantilla de Tarragona serà subrogada. A més, el contracte preveu un increment de salaris, el mateix augment, com a mínim, que pels funcionaris del sector públic. I dic com a mínim perquè el nou contracte reserva una partida perquè es produeixi una negociació col·lectiva, entre comitè d’empresa i l’empresa adjudicatària, per tal de millorar encara més les condicions salarials.

El plec del nou contracte contempla totes les aportacions que el comitè d’empresa va fer durant el procés de redacció, totes. Amb voluntat de teixir les màximes complicitats per tenir un bon contracte de la brossa i la neteja per a totes les parts.

Des de l’Ajuntament no tenim gens d’interès a perjudicar les condicions laborals, per què ens serviria? Hem demostrat en diverses ocasions que el consistori ha estat al costat dels treballadors, per exemple, durant la pandèmia de la Covid-19, evitant que l’empresa adjudicatària presentés un ERTO a causa de la baixada de la feina. També quan en plena onada de calor a les 12 del migdia evitàvem que els escombriaires sortissin en aquella hora a desenvolupar la seva feina o també durant l’estiu, obligant a l’empresa a arreglar els aires condicionats dels vehicles perquè era impossible realitzar el servei sota unes condicions pèssimes que cap treballador ha de tenir.

El nou contracte de la brossa ha de deixar enrere una llosa que arrosseguem des de fa 20 anys, un servei que ha quedat completament obsolet i que no respon a les necessitats de la ciutat

L’UGT ha convocat una vaga per Setmana Santa. Una aturada que no es justifica de cap manera, doncs la nova licitació no comporta un deteriorament de les condicions laborals ni una pèrdua del poder adquisitiu ni de llocs de treball. Un licitació és un document administratiu previ que acabarà amb un contracte adjudicat que és el que definirà la massa salarial.

El nou contracte garanteix els augments salarials conforme a la llei de Contractes igual que totes les contractes que s’han licitat amb aquesta nova llei i, de cap manera, suposa una minva dels drets ni del poder adquisitiu. En qualsevol cas esperem que l’empresa pugui donar resposta a les demandes dels treballadors, ja que una vaga és un conflicte entre empresa i treballadors i, en conseqüència, els hi sàpiga explicar que, de cap manera, veuran limitats els seus drets.

Per tot plegat, doncs, mà estesa per seguir explicant el nou contracte als treballadors i explicar-los, les vegades que faci falta, les millores laborals que es preveuen. Aquest serà el contracte més car de l’Ajuntament (20 milions d’euros/any) i com a administradors dels diners públics hem de vetllar perquè cada euro que hem pagat s’hagi invertit en aquest servei i, per tant, a favor de la neteja de Tarragona. La nostra obligació és fer aquest control, èticament és necessari.

Hem fet molta feina i continuem treballant per millorar la neteja de Tarragona, amb més inspeccions i sancions per acabar amb els abocaments il·legals, reforçant el departament tècnic o instal·lant contenidors tancats que ens han permès millorar la xifra de recollida selectiva que això es tradueix en un estalvi per a les arques municipals. Tot i això, el gran canvi de paradigma ha de venir de la mà del nou contracte, aquesta és la gran oportunitat per millorar d’una vegada per totes la neteja de Tarragona i en això crec que totes i tots hi anem tots a una.

Comentarios
Multimedia Diari