Perquè diem no a la injusta pujada de la injusta taxa de la brossa

26 octubre 2022 19:46 | Actualizado a 27 octubre 2022 07:00
Comparte en:

El govern municipal (ERC, CUP i Junts) amb el sorprenent recolzament dels dos consellers no adscrits (la Sra Orts i el Sr. Calderon) i encara amb la incògnita del que votarà el PSC, facilitarà l’acord de la pujada d’un 28% de la taxa de la brossa a la ciutat de Tarragona.

En temps d’elevada inflació i on moltes famílies estan passant dificultats resulta molt qüestionable la pujada d’impostos i preus públics generalitzada. El govern central de PSOE i Unidas Podemos ha pujat selectivament alguns impostos a qui més té (impost als beneficis extraordinaris de grans empreses) i ha rebaixat el cost dels subministres bàsics (com electiricitat i gas) rebaixant l’IVA al 4%. Però el camí que ha iniciat el suposat govern d’esquerres de l’Ajuntament de Tarragona és ben bé el contrari. La pujada de la taxa de brossa és linial, el 28% però s’aplica sobre una ordenança fiscal absolutament injusta i mal dissenyada que acaba carregant el gruix del pagament en les rendes mitjanes i baixes mentre les rendes més altres són qui menys paga.

La pujada de la taxa de brossa és linial, el 28%, però acaba carregant el gruix del pagament en les rendes mitjanes i baixes

Tenim un marge fins al 30 de desembre del 2024 per adequar aquesta taxa, es ha dir, la llei obliga a incrementar-la i nosaltres no ens volem saltar la Llei, però volem una taxa més justa. Al desglossar el gruix de la població ens trobem que la taxa de la brossa preveu 4 nivells de taxes, qui paga cadascun dels nivells es determina pel carrer on s’ubica l’habitatge. Les ordenances s’acompanyen d’un annex on figura un vialer que estableix en quin nivell de taxa s’ubica cada carrer. Des d’un punt de vista lògic podria semblar que al nivell 1 s’ubiquen els habitatges amb més poder adquisitu o on per tamany i característiques (unifamiliars, jardí...) més residus generen. Doncs no. A Tarragona es ben bé al contrari. Al nivell 1 s’ubiquen els habitatges del nucli històric, densament poblat i amb edifics força antics on generalment hi viu població d’un nivell de renda mitjana (segons les dades dels indicadors de la renda mitjana per seccions censals publicades per l’Instituto Nacional de Estadística). També alguns dels carrers que s’ubiquen al nivell 1 són el Carrer Apodaca, Comte de Rius, Sant Francesc, Prat de la Riba, Unió, Colom, part de l’Avinguda Catalunya, de Pere Martell, o Ramon i Cajal, les Places Corsini, Prim o de la Font. Doncs bé, aquest veïnat paga 164,82 € i amb la pujada pagaran 210,95, una pujada de 46,15 €. En canvi, oh sorpresa, els veïns i veïnes de les zones amb el nivell de renda més alta de la ciutat com són algunes zones dels barris de Llevant on molts habitatges són unifamiliars, amb jardí i piscina i molts altres tenen zones comunitàries molt àmplies i amb piscina i on per lògica s’han de generar més recursos, estan ubicats al nivell 4. Per tant, fins ara pagaven 69,56 € i a partir d’ara pagaran 89,06 €, és a dir una pujada de 19,50 €. El veïnat de Boscos de Tarragona, de La Mora, la urbanització Antibes i la Via Augusta i, atenció redoble de tambors, del Passeig Rafael de Casanoves on s’ubiquen habitatges que valen milions d’euros, pagaran menys de la meitat, en concret 121,89 € menys del que paga un habitant de per exemple, el Carrer Cañelles. I també pagaran 44,76 € menys que un veï o una veïna de la Plaça de la Constitució o el Carrer 7 o el 20 o el 21 de Bonavista o del Bloc Equador o el Bloc Bolívia de Sant Pere i Sant Pau, que són del nivell 3 i pagaran 133,82 €. Un enorme despropòsit que el govern actual ha heretat de governs anteriors però que no ha tingut ni la valentia ni l’encert de canviar.

El govern municipal ha estat incapaç de modificar la taxa i ens presenta a la desesperada una pujada escandalosa i vergonyosa

La proposta que fa el conseller Fortuny és la constatació d’un fracàs. De la seva incapacitat per modificar una taxa que sap totalment injusta i que no només manté, sinó que empitjora la seva injustícia amb la descomunal pujada. Aquest govern es diu d’esquerres? Quina credibilitat tenen els escarafalls anticapitalistes de les senyores de la CUP que perpetuen aquest desgavell? Des d’En Comú Podem en la plataforma de negociació dels pressupostos de 2022 vam presentar una proposta de modificació de la taxa que es basés en la renda mitjana per secció censal (1.500 habitants) publicada per l’INE. Tot i que no és un ajust total a la renda de les persones permet, de forma senzilla i ràpida, modificant el vialer per ajustar-lo a aquestes seccions censals, realitzar una distribució molt més justa del pes de la taxa. Però el govern municipal ha estat incapaç (o potser simplement no ha volgut) modificar la taxa i ens presenta a la desesperada una pujada escandalosa i vergonyosa. Qui ha votat a favor d’aquest increment hauria d’explicar-li a la ciutadania i en especial als més perjudicats, els seus motius.

Comentarios
Multimedia Diari