El campanar de Reus ja llueix la bandera de la ciutat

La hissada s’ha fet aquest diumenge de la mà de la Cucafera, que enguany celebra el seu 10è aniversari

23 junio 2024 20:16 | Actualizado a 23 junio 2024 20:25
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El punt més alt del pinacle major del campanar de la prioral de Sant Pere ja llueix la bandera de Reus. Símbol inconfusible que, ara sí, tota la maquinària de la Festa Major ja està en marxa. De fet, aquest dilluns, 24 de juny, es donarà el tret de sortida oficial, tot i que ja fa dies que la ciutat s’omple d’actes previs i, avui, ha sigut el moment de col·locar la bandera al campanar.

Enguany, la Cucafera ha estat l’encarregada de fer la hissada, en el context del desè aniversari d’aquest element festiu impulsat per l’AFA de l’Escola Els Ganxets. Els ‘afortunats’ de dur a terme l’encàrrec han estat quatre portadors (escollits a sort) i quatre membres de la comissió (els més veterans). L’alcaldessa, Sandra Guaita; el regidor de Cultura, Daniel Recasens, i altres regidors han acompanyat als membres de la Cucafera fins al punt més alt del campanar, pujant més de 200 escales. I, un cop feta la fotografia de rigor amb la bandera entre les mans, s’ha procedit a fer la hissada. «Ens ha fet moltíssima il·lusió», comentava Ernest Montané, membre de la comissió de la Cucafera, que admetia que no s’esperaven la proposta.

Pregó i primera Tronada

Després de la revetlla d’aquesta nit, aquest dilluns Sant Joan donarà el relleu a Sant Pere, que ja petarà fort amb la primera Tronada d’aquest 2024. Abans, a les 20 h, el Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus s’omplirà per escoltar el pregó de Festa Major, a càrrec de la reusenca Eva Miranda Galcerán, professora catedràtica en Geometria i Topologia del Departament de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Miranda va néixer a Reus, però hi va viure molt poc temps, «dos o tres anys», explicava al Diari dies enrere. No té records d’aquells primers Sant Peres. Tampoc ha tornat a la ciutat per Festa Major (sí en altres ocasions), per la qual cosa, avui serà el seu primer cop i, a més, ho farà com a pregonera. Un encàrrec que veu com «un gran honor», un «reconeixement» i que viu amb «molta il·lusió».

Ja fa dies que treballa amb l’elaboració del pregó, sobretot entre vol i vol. I és que la feina la fa viatjar molt sovint. Com a petit spoiler, Eva Miranda avança que durant el pregó parlarà de la seva experiència personal, amb els seus orígens a Reus, «una ciutat d’acollida, amb molta diversitat». Després, també vol parlar de la part més professional, incidint amb la figura d’Antoni Gaudí. I és que «la meva especialitat és estudiar les formes, i tota l’arquitectura de Gaudí per a mi és inspiració». El seu repte: «Parlar de la geometria de Gaudí sense que la gent se m’adormi».

A continuació, es lliurarà el Tro de Festa 2024, la pregonera farà la Crida des del balcó de l’Ajuntament i, llavors sí, encendrà la primera Tronada.

Comentarios
Multimedia Diari