Reus activarà tres pous per la sequera

Les obres van començar la setmana passada i es preveu que tinguin una durada d’uns tres mesos

21 noviembre 2023 17:40 | Actualizado a 21 noviembre 2023 18:32
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aigües de Reus ha iniciat els treballs que han de permetre la posada en servei de tres pous situats al costat de l’autovia de Bellissens i que, avui dia, només poden utilitzar-se esporàdicament, atès que presenten problemes de qualitat de l’aigua per la presència de nitrats, principalment. La solució tècnica que s’ha e scollit garanteix plenament la qualitat i la salubritat de l’aigua que en resultarà, que podrà destinar-se a usos de boca.

Les obres van començar la setmana passada i es preveu que tinguin una durada d’uns tres mesos. Aquest important projecte de millora ha hagut de superar una llarga tramitació, ja que el projecte afecta parcialment terrenys que, arran de la construcció del Corredor del Mediterrani, estan situats just en el límit del domini públic ferroviari, amb la qual cosa ha estat necessària l’autorització per part de l’empresa pública ADIF.

Estaven preparats per poder extreure aigua, però no ha sigut possible per l’elevada de contaminants

Es tracta de tres pous que no podien prestar servei tot i que, des de l’any 2012, comptaven amb la infraestructura adequada. El problema ha estat la presència elevada de contaminants, la qual cosa requereix a la força, de la implantació d’un sistema propi de potabilització i de les corresponents instal·lacions.

La qualitat, garantida

La solució que s’ha escollit per a la millora de la qualitat de l’aigua és un sistema amb resines d’intercanvi iònic. Aquesta és una tècnica àmpliament utilitzada en el tractament d’aigües, que s’ha demostrat molt efectiva en la desnitrificació. Un procés que garanteix al 100% la qualitat i la salubritat de l’aigua que en resultarà.

A banda de la inversió tecnològica, el projecte requereix de moviment de terres i de l’ampliació de les instal·lacions i de l’edifici que actualment acull l’estació de bombament dels tres pous. En conjunt, el projecte té un cost estimat de 494.000 euros.

L’entrada en servei d’aquests tres pous permetrà a la ciutat de Reus comptar amb una nova font de proveïment de fins a 150.000 litres hora (sempre en funció de la disponibilitat de l’aqüífer corresponent). Una inversió en la línia d’altres que s’han dut a terme els darrers anys, prioritzant el millor aprofitament dels recursos hídrics que són propis de la ciutat.

Diversificació de fonts

El regidor responsable del servei, Daniel Rubio, afirma que “a Reus sempre hem estat responsables amb l’ús de l’aigua perquè som del tot conscients que per a nosaltres és un recurs escàs que ens cal cuidar, i és per això que no podem baixar la guàrdia i ens cal seguir treballant en la recuperació de recursos hídrics i en la reutilització d’aigua no potable, que ja és una realitat en diverses zones de la ciutat”.

De fet, la diversificació de les fonts d’abastament i el millor aprofitament dels recursos són dos dels reptes que reclama la transició energètica. En aquest sentit, abans que s’acabi l’any, Aigües de Reus preveu iniciar altres treballs per a l’obtenció de noves font de proveïment a partir de l’entrada en servei de pous i mines d’aigua del terme municipal.

Comentarios
Multimedia Diari