Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Un estiu més inclusiu que mai per combatre la vulnerabilitat

    23 junio 2022 11:58 | Actualizado a 23 junio 2022 11:59
    Montse Vall
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:
    Aquest estiu de lleure s’ha de convertir en un espai reparador, una zona de confort, de diversió, de contacte amb l’aire lliure
    Cal que la societat en ple assumeixi com a prioritat
    la importància del lleure
    i treballi perquè cap nena
    o nen quedi exclòs

    Sempre recordarem els nostres estius de la infància. Aquella preparació exhaustiva de la motxilla dies abans d’agafar l’autocar (ai, el banyador, ai, la llanterna), aquells esmorzars de xafogor col·lectiva en una casa de colònies amanits de bromes i anècdotes, aquelles remullades conjuntes a la piscina o en un rierol, aquelles coneixences inesperades entre riures i corredisses al casal. Són records inesborrables, que han marcat la nostra personalitat i que, de manera discreta i subtil, sense adonar-nos-en, ens han deixat impresos coneixements i aprenentatges que han acabat essent essencials per a la nostra vida adulta.

    Un any més, el curs encara ja la recta final i tornen els estius de lleure, claus per contribuir a una necessària desconnexió després d’uns temps complicats, deixant enrere feines, preocupacions, pandèmies i restriccions. Milers d’infants esperen cada any amb delit aquests dies de diversió i amistat, però no tots ells o elles en podran gaudir igualment.

    Perquè, encara que cada cop veiem més llunyana la pandèmia i tot el que ens ha implicat, moltes famílies continuen arrossegant-ne encara les conseqüències. La crisi econòmica que van provocar els confinaments, les restriccions i les limitacions de moviments durarà encara molt de temps, i la crisi de desabastiment i la inflació generades per la guerra a Ucraïna no han fet més que agreujar la situació i obrir una escletxa encara més fonda per a les famílies que ja es trobaven en una situació de fragilitat.

    Aquest estiu de lleure s’ha de convertir en un espai reparador, una zona de confort, de diversió, de contacte amb l’aire lliure

    L’anàlisi de les condicions socioeconòmiques de les famílies que sol·liciten beques per a les activitats d’estiu de la Fundació Pere Tarrés a la demarcació de Tarragona avalen que el context de vulnerabilitat de moltes persones no ha fet més que créixer l’últim any. Segons aquesta anàlisi, el 74% de les famílies que sol·liciten un ajut viuen en condicions de pobresa alta i una de cada dues persones analitzades es considera que viu en situació de pobresa extrema.

    En l’àmbit català, el 70% de les famílies que opten a beques per casals o colònies han augmentat les seves dificultats econòmiques l’últim any, i un 78% de les llars se situen per sota del llindar de pobresa, una xifra dos punts més alta que l’any anterior. Aquestes famílies s’enfronten a situacions que fan molt complicada la vida diària: 3 de cada 4 tenen dificultats per pagar vacances una vegada a l’any; 4 de cada 10 no poden mantenir la temperatura de casa de manera adequada; un 35% no tenen ordinador i un 23% no gaudeixen de connexió a Internet.

    Per tot això enguany hem de fer un esforç encara més gran. El 2020 i el 2021 les entitats que promouen les activitats de lleure educatiu i que cada estiu mobilitzen milers d’infants i joves ja van recollir el guant i van mostrar responsabilitat i compromís, organitzant unes activitats segures però igual d’enriquidores. Però aquest any hem d’anar un pas més enllà per acomplir un doble repte.

    D’una banda, és essencial que aquests mesos d’estiu siguin la porta definitiva a la normalitat, a la fi de la pandèmia. Per primer cop sense restriccions, mascaretes ni limitacions des que la COVID-19 va arribar a les nostres vides, els casals, les colònies i els campaments d’estiu d’enguany han de permetre passar pàgina de dos anys complexos, dos anys plens d’angoixes i incerteses per als infants que en alguns casos han comportat fins i tot la pèrdua de persones estimades. En resum, aquest estiu de lleure s’ha de convertir en un espai reparador, una zona de confort, de diversió, de contacte amb l’aire lliure, d’amistat.

    Cal que la societat en ple assumeixi com a prioritat la importància del lleure i treballi perquè cap nena o nen quedi exclòs

    De l’altra, més que mai, hem de fer un esforç perquè les activitats d’estiu d’aquest any incloguin tothom. Precisament perquè són experiències úniques, que els aportaran tant (els permetran fer nous amics, gaudir en i amb la natura, jugar, descobrir, ser més autònoms i responsables, aprendre, compartir, conviure amb la diversitat), no ens podem permetre com a societat que es generin desigualtats en l’accés al lleure i que una part dels nostres infants i joves es quedin sense l’oportunitat de poder viure moments educatius valuosos que els enriquiran i els faran créixer en competències des d’un punt de vista personal, però també professional.

    La Fundació Pere Tarrés, els seus centres socioeducatius adherits i el seu moviment de centres d’esplai federats organitzarà aquest estiu a la demarcació de Tarragona activitats per a més de 3.400 infants, moltes de les quals becades i enfocades precisament a evitar que infants de famílies amb dificultats econòmiques restin fora d’aquestes vivències essencials i del valor que suposen. És un pas, però, malauradament, no n’hi ha prou. Cal anar més enllà, cal que l’administració, la societat en ple, s’hi impliquin, assumeixin com a prioritat la importància del lleure i treballin perquè cap nena o nen quedi exclòs d’aquesta experiència i perquè el record dels estius d’infància sigui igual de màgic per a tots i totes.

    Comentarios
    Multimedia Diari