Javier Ríos, gerent de Mémora a Tarragona: «Si fóssim més conscients de la mort, valoraríem més la vida»
Ríos ens recorda quins serveis ofereix la Fundació al Tanatori Mémora Reus i ens valora la situació actual i futura dels serves funeraris

Javier Rios, gerent de Mémora a Tarragona, a les instal·lacions del Tanatori Mémora Reus.
El tracte humà i professional, i l’acompanyament. Són dos factors imprescindibles per a les famílies que han d’afrontar la mort d’un ésser estimat. El gerent de Mémora a Tarragona, Javier Rios, ens explica com es duu a terme amb el màxim caliu possible.
Fa quasi 10 anys que es va inaugurar el Tanatori Mémora Reus a la zona del Tecnoparc. Quina ha estat l’evolució en aquests anys i l’acollida per part dels ciutadans?
El Tanatori Mémora Reus està ubicat al carrer de Bèlgica, 10, en una zona tranquil·la, lliure de sorolls i, amb un entorn que, en l’actualitat, genera molta pau i serenor a les famílies. A més, estem molt a prop de l’Hospital Sant Joan de Reus, a 2 minuts amb cotxe, i a 10 minuts del centre. Des de l’obertura del tanatori, han passat més de 3.000 famílies de Reus i localitats properes, tinguin assegurança de defunció o no, i la majoria coincideixen en dir-nos que s’hi han sentit molt ben ateses i tractades, valorant molt positivament l’entorn i les instal·lacions que tenim. Ressaltant l’acompanyament i el tracte humà i professional que prestem.
El tanatori disposa de crematori en el mateix espai. Què suposa això per les famílies?
Aporta comoditat i serenitat en un moment que, per a les famílies, és especialment sensible. Aquesta integració facilita que tot el procés es pugui dur a terme en un únic espai, evitant desplaçaments innecessaris i permetent viure el comiat de manera més íntima i recollida.
Des de l’entrada en funcionament del crematori l’any 2023 –el primer que Mémora ha posat en marxa a la província–, més de 2.000 famílies al Camp de Tarragona han confiat en aquest servei.
Recentment s’ha incorporat el servei ‘el darrer comiat’.
‘El darrer comiat’ consisteix en una projecció audiovisual en què destaquen imatges evocadores de la natura (muntanyes, camps, aigua, etc.) acompanyada d’una música emotiva pensada especialment per acompanyar i donar un últim comiat d’una manera més acollidora, íntima i serena. L’objectiu és acompanyar les famílies en el moment de la incineració ja que és molt dur tant a escala emocional com visual. Per a nosaltres, és un pas més en el nostre compromís d’estar al costat de les persones i ajudar-les a afrontar el dol amb la màxima sensibilitat.
Quina evolució han viscut els serveis funeraris en els darrers anys i com s’ha adaptat Mémora?
Crec que l’evolució més significativa és la professionalització del sector, la personalització i l’acompanyament a les famílies en un moment emocionalment tan delicat com la pèrdua d’un ésser estimat. A Mémora, i en el cas concret de la gerència de Tarragona, mantenim el nostre compromís amb les famílies també després de la defunció. Ho fem a través del programa gratuït d’acompanyament al dol. Oferim un telèfon de suport emocional 24 h, grups de dol, atenció psicològica individualitzada i accés a una comunitat web (tuapoyoenred.com).
Cal destacar el canvi substancial que hi ha hagut en la presentació dels difunts i la tasca admirable dels professionals que hi ha al darrere. S’ha passat d’utilitzar mètodes rudimentaris a professionalitzar moltíssim aquest punt per garantir i complir els màxims de qualitat i tractaments sanitaris, un àmbit en el qual Mémora és pionera. El millor comentari que podem rebre d’una família és quan ens diuen «sembla que dormia, transmetia pau».
I per últim, també és important el pas endavant que han fet els tanatoris. Actualment són instal·lacions modernes, còmodes, lluminoses que també ajuden a estar en un espai confortable per començar a assimilar la mort de la persona estimada. Precisament a Tarragona, juntament amb la Xarxa Hospitalària de Sant Pau i Santa Tecla, estem construint un nou tanatori a la ciutat, amb previsió d’obertura per a la primavera de l’any 2026, que complirà amb tots aquests requisits per brindar una experiència excel·lent a les famílies.
Cap a on evolucionaran els serveis funeraris els pròxims anys?
Veiem una clara tendència cap a serveis més personalitzats, pensats per reflectir la vida i l’essència de cada persona. Cada vegada més, especialment entre les generacions més joves, es prioritzen comiats que posen l’accent en el record, la celebració de la vida i el vincle emocional, per davant de les fórmules més tradicionals.
D’altra banda, el sector funerari està cada vegada més compromès amb la sostenibilitat. Des de les fustes dels taüts (de boscos sostenibles), urnes biodegradables, l’emissió de gasos dels forns crematoris (amb filtres que, pràcticament tendeixen a les emissions neutres), la incorporació de vehicles elèctrics (amb la descarbonització), etc. Cada vegada anem a serveis funeraris eco o verds.
La societat d’avui en dia vivim d’esquena a la mort. Què creu que s’hauria de fer per canviar aquesta percepció? Des de Mémora tenen la fita de trencar aquest tabú de la mort?
Sense dubte, el nostre propòsit és tenir cura de les persones en cada un dels moments del procés final de vida i contribuir al canvi de mentalitat entorn de la mort. Intentem naturalitzar la mort i veure-la com una part més de la vida. Una bona educació sobre la mort, des de petits, facilitaria molts tabús i conflictes que tenim quan som grans i també serviria per afrontar molt millor el procés de dol. Som conscients que ningú vol parlar-ne i tothom l’esquiva però si fóssim més conscients, valoraríem molt més la vida que tenim.
A més, a través de la Fundació Mémora, impulsem molts projectes i accions que afavoreixen la divulgació i sensibilització sobretot el que gira entorn del procés final de vida. Per exemple, recentment hem organitzat una jornada sobre ‘Afrontar la mort per suïcidi’ juntament amb la Cambra de Comerç de Reus i entitats locals com ACSP (Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi). I de forma continuada organitzem xerrades anomenades ‘Aules Mémora’ per a divulgar sobre temes essencials com: gestió de les emocions, com fer un testament, què és el DVA, cuidar el cuidador, etc.
Quina relació manté Mémora amb la comunitat local i de quina manera contribueixen socialment a Tarragona i Reus?
Estem implicats amb la societat civil i empresarial de la ciutat, per exemple, som socis de la Cambra de Comerç de Reus, de la Unió de Botiguers de Reus i hem col·laborat amb la Fundació Gresol, la Fundació Rosa Maria Vivar, etc. També organitzem actes culturals, concerts solidaris... intentem participar en l’àmbit local i ajudar en els recursos que puguin necessitar.
A través de la Fundació, fem també jornades i cursos per a professionals de la salut, com poden ser personal de residències, centres d’atenció primària i centres hospitalaris de referència, ja que la majoria de les defuncions tenen lloc en aquests espais. Estem al costat dels professionals i de les famílies.