L’escola de Pratdip, en alerta per la possible desaparició de la carmanyola
L’AMPA i el mateix centre estan preocupats per si, a través d’un nou decret, els obliguen a contractar un càtering

Nens i nenes de l’Escola Santa Marina de Pratdip, dinant amb les seves carmanyoles al menjador del centre.
Són les 12.30 del migdia a l’Escola Santa Marina de Pratdip. Els 47 alumnes surten de les aules per anar a dinar i la meitat, més d’una vintena, es queda al menjador del centre escolar perquè els pares treballen fora del municipi. Aquí no hi ha cuina ni servei de càtering, sinó que cada nen i nena es porta el menjar de casa en una carmanyola, «un sistema que fa 6 o 7 anys que el tenim en marxa i funciona molt bé», explica el director de l’escola, Eduard Planes. Ara, però, pares, mares i el mateix centre estan preocupats per la possibilitat que desaparegui el model i es vegin obligats a reemplaçar-lo per un càtering, «fet que no volem», afegeix Planes.
La preocupació recau en un nou decret dels menjadors escolars que el Departament d’Educació ja té redactat, en fase d’avantprojecte, i que, entre les mesures, s’estableix que «l’adjudicació del servei a l’empresa o entitat que el presti haurà de respectar els principis i procediments previstos a les normes reguladores de la contractació pública i de la transparència administrativa». La lectura feta per l’escola de Pratdip, l’AMPA i la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) és que el sistema de carmanyoles no hi tindria cabuda. El centre tampoc té la possibilitat d’incorporar una cuina, així que l’única alternativa seria contractar una empresa de càtering, «fet que comportaria un increment molt important dels preus», afegeix el director del centre, que destaca que actualment les famílies paguen 2 euros al dia, mentre que amb un càtering el cost seria de més de 6 euros.
La Generalitat tranquil·litza
Fonts consultades del Departament d’Educació assenyalen que el nou decret (encara no aprovat i obert a modificacions) no tindria afectació en el cas concret de les carmanyoles, «sinó tan sols en les contractacions». Aquesta afirmació, però, no tranquil·litza les famílies i des de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) s’avala la preocupació de l’escola de Pratdip. El coordinador territorial de FAPAC a Tarragona, Lluís Pallejà, destaca que l’avantprojecte del nou decret de menjador és «molt difús». «Ara mateix, la seva aprovació està paralitzada per tot l’enrenou generat perquè hi ha molts punts que no queden clars. En un d’ells, s’estableix que ‘la gestió del menjador escolar comporta la licitació dels contractes de prestació del servei’. La carmanyola queda totalment apartada i, per ara, la seva continuïtat està a l’aire», assegura Pallejà.
Per la seva banda, des de l’AMPA de l’Escola Santa Marina de Pratdip s’explica que va ser el mateix Consell Comarcal del Baix Camp qui els va alertar de la futura situació en una reunió celebrada a l’octubre. De fet, la preocupació transcendeix Pratdip i, el passat mes de desembre, les AMPA d’escoles públiques del Camp de Tarragona van fer arribar al conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, nou exigències en referència al nou decret, entre les quals, «que es permeti oferir un servei de carmanyola».
Els pares de l’escola de Pratdip defensen la carmanyola com «un sistema que funciona. Saps exactament què menja el teu fill i si s’ha deixat alguna cosa al plat. Per què canviar-ho? Si introdueixen el càtering, ens plantegem canviar d’escola», sentencien.