Jaume Piñol de la Mata: «La nostra missió a Reus és fer unes processons dignes i sentides»
Alguns dels reptes del nou president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa són «comunicar més i millor», generar sinergies amb les administracions públiques, garantir un relleu generacional i fer valer el patrimoni artístic i religiós

Jaume Piñol de la Mata, davant de la parròquia de la Puríssima Sang de Reus.
Jaume Piñol és el nou president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Reus i agafa el relleu de Josep Domene, que va ser al capdavant de l’entitat els últims vuit anys de mandat.
Com va sorgir presentar candidatura?
Quan vaig saber que el meu predecessor ja no es presentava, vaig preguntar-me si jo també podria representar l’Agrupació. Estic molt involucrat a la Setmana Santa i em vaig dir: ‘endavant’. Vaig temptejar els membres de la Junta que hi havia, a altres confraries, i la gent em va esperonar, finalment, a presidir l’Agrupació.
Com ha arribat fins aquí?
Tot va començar amb la meva introducció a la Setmana Santa. Pertanyia a un grup de joves de la Parròquia de la Puríssima Sang i ens vam annexar a la Prioral. Hi va haver la missa del grup de joves de la Prioral i, així, vaig conèixer la realitat de la parròquia, els seus grups, etc. Després, l’any 2009 aproximadament, vaig formar part de la Confraria de Sant Pere Apòstol i he estat secretari des del 2012 i fins a l’actualitat. Llavors, ja representava la meva confraria en el plenari de l’Agrupació.
Com encara aquesta etapa?
Volem comunicar més i millor. Les confraries tenen una missió catequètica –explicar el missatge de Jesús–, fer unes processons dignes i sentides, i en ple compromís amb el sentiment cristià i d’enaltiment del patrimoni artístic que tenim.
Hi ha passos molt antics...
N’hi ha que es remunten al 1600. Crec que un altre objectiu és fer que la Setmana Santa segueixi sent un punt d’interès a nivell cultural, religiós i turístic. També aconseguir més sinergies i complicitats amb les administracions públiques i ens supramunicipals, que puguin finançar alguna activitat de l’Agrupació i projectar la Setmana Santa, i tot plegat explicant bé què és l’Agrupació, què fan les confraries, d’on vénen i quina és la seva funció.
Fer més pedagogia?
La Setmana Santa la fem entre tots i darrere hi ha col·lectius diferents, això s’ha d’explicar. L’agrupació té més de 15 confraries de tipologies diverses: confraries, germandats, congregacions i arxiconfraries. Hem de procurar que la gent pugui veure aquestes imatges amb dignitat, que les processons siguin de les més sentides i que la gent se les faci seves.
Totes i cadascuna de les confraries veneren un sant patró. Algunes tenen un origen gremial, tot i que agrupin a gent que no es dedica a cap ofici de gremi; però, al cap i a la fi, són espais de fidels i creients que mantenim aquesta cultura, des de la fe i la tradició, cadascú des del prisma que vulgui veure.
Com ho treballaran, tot plegat?
Volem fer campanyes per arribar a aquelles famílies i infants de col·legis d’ensenyament cristià, que a Reus hi ha diversos, i editar, per exemple, làmines per explicar què és la Setmana Santa, per què surten tapats els penitents, què és el Corpus, etc. Volem fer pedagogia de la història, perquè no s’entendria el passat i el present cultural de Reus sense la Setmana Santa. És important que la gent ho sàpiga i no caure en banalitzar la fe.
El relleu generacional és un altre tema que tenen sobre la taula?
Sí, és rellevant per a l’Agrupació. De fet, a la Junta que es va nomenar la setmana passada, hi ha gent jove. Les confraries han de garantir un relleu generacional perquè són entitats que han anat acumulant gent que s’ha anat fent gran i és fonamental que els joves continuïn amb les tradicions i actes de cada confraria. L’Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu organitza, per exemple, un Viacrucis centenari, que és molt important i l’Agrupació ha d’unir esforços i coordinar els actes de Setmana Santa.
L’Agrupació farà 75 anys el 2025, tenen pensat què faran?
Una sèrie d’actes i, entre altres: una conferència inaugural sobre la història de l’Agrupació, on intervindrien expresidents d’aquesta; una missa solemne; i m’agradaria fer una exposició amb revistes, tríptics, postals, fotografies... Patrimoni creat al llarg dels anys. El 2025 serà un any per al record, perquè hi haurà altres efemèrides importants: la convocatòria de l’any del Jubileu convocat pel sant pare, amb una part que referencia confraries i germandats de Setmana Santa i, a banda d’això, hi haurà dies dedicats a la Setmana Santa i les confraries.