Plim de Reus: la beguda que ha obert el calaix de la memòria
La rebuda d’aquesta nova producció de la tradicional beguda de fruites reusenca ha estat millor del que el grup d’impulsors s’esperava

El Marc Navarro i el Gerard Llauradó lideren el nou projecte de la beguda Plim
Ja fa dos mesos que una de les begudes més reconeixibles de la ciutat de Reus ha tornat a la vida. El vermut acumula segles d’història. El masclet reviu festa rere festa. Però el Plim es va deixar de comercialitzar ara fa deu anys i ha tornat ara amb molta força. No només pel seu gust, sinó per la rebuda que ha tingut per part dels consumidors.
El Marc Navarro i el Gerard Llauradó van ser els que van tenir la idea de tirar endavant amb el projecte per a recuperar aquest patrimoni reusenc. Entre tots dos, van aconseguir ara fa tot just dos mesos que es presentés el nou producte. És nou perquè Plim compta ara amb una nova fórmula sense sucre, però sense perdre l’essència de l’original.
«Jo sóc gestor cultural i el Gerard és enòleg», comença explicant el Marc. «Feia temps que ho teníem en ment, però per diverses casuístiques l’any passat ja per fi vam decidir posar-nos-hi». El Gerard, a partir dels seus coneixements, va ser el que va reformular la recepta: «Li vam treure el sucre, vam afegir suc de llimona natural, aigua del Pirineu i la part carbonetada s’elabora també naturalment».
Amb l’empresa, asseguren, tot van ser facilitats. Matías Olesti (propietari oficial de la marca) i l’empresa que se n’encarrega de la producció actual, REUSPLIM SL, van arribar a un acord de cessió per 10 anys.
Després del canvi de recepta i parlar amb els productors (una fàbrica ubicada a Lleida), la primera tirada produïda va arribar als 30.000 envasos: 10.000 ampolles i 20.000 llaunes. D’aquestes, en menys de dos mesos, ja s’ha venut més de la meitat. La rebuda, asseguren, ha estat brutal.
En un inici, es va fer una campanya de mecenatge, a l’estil «verkami», per tal d’ajudar a la producció inicial i a través de les quals els clients ja es feien subscriptors de Plim. «Aquesta campanya ja va funcionar molt i a nosaltres ens va ajudar econòmicament a tirar endavant», diu el Marc. A banda d’això, però, remarquen que la bona rebuda ha anat molt més enllà. El Gerard explica una anècdota: «Surto a repartir comandes, i quan la gent em veu amb la samarreta de la marca o les mateixes caixes on van les llaunes o les ampolles, la gent exclama: ‘Oh, ja ha arribat el Plim!’, i somriu. És molt emocionant».
Però no només queda aquí. El que més ha sorprès als dos impulsors del projecte ha estat la quantitat de gent que assegura haver recuperat records propis o de familiars, històries, anècdotes... gràcies a aquesta beguda. «És una barbaritat la gent que ens explica històries relacionades amb la beguda. D’ells mateixos, de familiars, dels avis... N’hi ha un que explica que s’ho bevia amb canyeta perquè li durés més; un altre que només prenia Plim els diumenges...», relata el Marc. «Fins i tot, ens plantegem fer un podcast per explicar-les!», bromegen.
Diuen que això els demostra el fort sentiment de pertinença que hi ha a Reus amb aquesta beguda en concret. «Sabíem que la gent el tenia, perquè nosaltres mateixos som els primers que ho sentim així, però ens hem quedat sorpresos de la gran quantitat de gent que ens ho ha demostrat», remarca el Gerard.
La bona acollida no només s’ha quedat a Reus. Són més de 80 ciutats d’arreu de Catalunya i la Comunitat Valenciana que han volgut tenir Plim a casa seva, ja siguin particulars o empreses. «A més, el consum està sent molt sostingut. Evidentment que al principi hi va haver un “boom”, però després no han disminuït les vendes», diu el Gerard. Aquesta evolució els ha fet animar-se per a començar a preparar una segona tirada de begudes i, fins i tot, preparen nous formats. «Hi ha persones que ens han demanat Plim en un format més gran. És una mida que arribarà de cara a les festes de Misericòrdia i estarà pensada per aquells que hagin de preparar Masclet», apunten els actuals creadors.
En poques setmanes també tindran operativa la nova pàgina web on els usuaris podran subscriure’s a Plim i col·laborar en el projecte, o bé comprar tota mena de marxandatge que tenen disponible. De moment, tenim Plim per estona.