Reus

Festa Major de Sant Pere

La més antiga i la més desitjada per la canalla: la Mulassa de Reus fa 300 anys

La Colla Gegantera prepara la celebració de cara al setembre i afirma que té ganes de "posar-la en valor":  "És un pack indivisible dels Gegants"

La canalla toca els picarols de la Mulassa.foto: ALFREDO GONZÁLEZ

Jaume Vich
Publicado por
Jaume Vich

Creado:

Actualizado:

És estimada com pocs i un dels elements més desitjats per la canalla. Aquest any la Mulassa de Reus compleix 300 anys d’història, una trajectòria que acredita l’honor de ser l’element del seguici festiu més antic de la ciutat. Aquesta efemèride no és innòcua, sinó que val la pena posar-la en valor coincidint amb l’inici de la Festa Major de Sant Pere.

La Mulassa és la figura festiva que acompanya els Gegants. De fet, la porten els membres de la Colla Gegantera de Reus com un «pack indivisible», explica el cap de colla, Ernest Juncosa, en conversa amb el Diari. La Festa Major i Corpus són els dies de més activitat per ella. «La Mulassa és una part més dels Gegants, no s’entenen l’una sense els altres i tenim ganes de posar-la en valor perquè és el més antic de la ciutat i dels més antics de Catalunya», explica Juncosa.

La desitjada pels nens i nenes

La connexió amb la canalla és allò que la distingeix, un idil·li espontani que ha anat naixent amb el temps. Els nens i nenes tenen el costum de penjar-li un xumet al coll com a mostra que s’han fet grans. «És una tradició molt bonica i, per això, ens vam inventar l’acte de la festa en què li donen el xumet perquè el conservi», descriu el president. En qualsevol cas, què fa que la Mulassa desperti aquesta passió entre els infants? «És una connexió espontània. Potser és per la cara que té, que és molt amable, els picarols que porta al coll o la manera en què bota el domàs», respon Juncosa. La Mulassa té un ballar agradable, es mou tranquil·lament i té unes faccions arrodonides.

La Mulassa està documentada des del segle XVII a Reus i originàriament era una bèstia de foc i ferotge. La que surt ara en cercavila és una rèplica de la que es va construir el 1725. Al coll li pengen picarols, el cos no és esculpit, sinó que aconsegueix la forma amb un vestit sobre l’armadura de l’interior. L’esquena la cobreix una bandera antiga de color granat amb l’escut brodat de la ciutat. «L’estructura és única, no n’hi ha cap més a Catalunya», matisa Juncosa.

L’aniversari, al setembre

La nova junta de la Colla Gegantera s’ha posat entre cella i cella «posar en valor» la Mulassa en l’any de l’aniversari. La celebració ha enganxat la junta recentment escollida amb Corpus i Sant Pere. En aquest sentit, Juncosa afirma que el gruix d’actes de celebració es faran a partir de setembre i pels volts de la Festa Major de Misericòrdia. «Hi estem treballant, tenim un parell d’idees pensades», assegura el president. Per anar fent boca, la colla ha posat en marxa un concurs de fotos de la Mulassa durant les festes de Sant Pere. La imatge guanyadora serà el cartell dels actes de celebració dels 300 anys de la Mulassa.

tracking