Cultura
Reus es prepara per jugar en la VIII edició del festival de Jocs Tradicionals
L’edició d’enguany del Reus Juga! acollirà participants d’arreu d’Europa que mostraran els jocs tradicionals dels seus països

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, i Jordi Torrente, president de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/Birles.
Reus dona la benvinguda, un any més, al Reus Juga!, el festival de Jocs Tradicionals. En aquesta VIII edició tindrà lloc els dies 12 i 13 de juliol, i s’oferirà un ventall més ampli d’activitats i un major nombre participants, segons ha informat Daniel Recasens, regidor de Cultura i regidor de Cultura i Política Lingüística.
El festival té com a finalitat principal donar a conèixer els jocs tradicionals i populars entre la ciutadania. Això es fa portant-los a espais públics com les places i els carrers, facilitant que la gent gaudeixi d'ells. L'objectiu és que la gent hi participi, i s'intenta "aportar el joc on hi ha la gent i no al revés", comenta el regidor.
Una edició amb moltes novetats
Aquesta iniciativa l’organitza la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/Birles, juntament amb la Federació Catalana de Jocs d'Esports i Deports tradicionals. A més, aquest any es comptarà amb la col·laboració del projecte europeu Erasmus+ Games Plus: traditional games for learning to teach, que mostraran i ensenyaran a jugar a tres jocs: El Bòlit, jugat a Catalunya; el Jogo do Beto, de Portugal, i el Pljočke, de Croàcia.
La ciutat acollirà la trobada anual de l'Associació Europea de Jocs i d'Esports Tradicionals, convertint-la en la capital europea dels jocs tradicionals. Aquesta trobada inclourà la presència de delegacions d'11 països d'Europa i set comunitats autònomes de l'Estat, sumant més de 200 participants a Reus des de l'1 fins al 13 de juliol. La presència de l’assemblea és un dels motius pels quals l'esdeveniment és més gran i important que en edicions anteriors. A més, l’11 de juliol se celebrarà un simpòsium que es dedicarà a les dificultats i frustracions en el procés de la salvaguarda de les nostres comunitats ludicoesportives.
Nosaltres estem contents, i els mestres i les escoles també estan contents d’haver participat d’aquesta iniciativa
Una altra novetat de l’edició d’enguany ha estat el Tastet de jocs tradicionals a les escoles, un acte previ on es van ensenyar diverses modalitats a més de 300 alumnes de Reus i va animar als infants a que s’hi volguessin inscriure. “Nosaltres estem contents, i els mestres i les escoles també estan contents d’haver participat d’aquesta iniciativa”, afirma Jordi Torrente, president de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/Birles.