El foc acomiada les festes de Misericòrdia 'del retorn'

Cultura popular. El Seguici i els Diables ahir van tornar a baixar pel Passeig després de dos anys. L’Àliga va ser també la gran protagonista amb el ball solemne al santuari

| Actualizado a 26 septiembre 2021 22:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El foc va tornar a posar el punt final a les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus. Després de més d’un any i mig de pandèmia, hi havia ganes de celebrar amb energia la festivitat de la patrona, i els elements de foc no s’hi van poder estar. El president del Ball de Diables de Reus, Roger de la Cruz, ho avisava dies enrere: la Carretillada petaria fort, i així va ser. Feia mesos que ho estaven preparant, i així es va notar. Entrada ja la nit, la plaça del Santuari es va il·luminar d’espurnes, primer, amb l’encesa de la Víbria i el Drac, després, de la Carretillada de Misericòrdia de la mà del Ball de Diables, que prèviament havien protagonitzat la tradicional Baixada pel Passeig de Misericòrdia, després de no trepitjar-lo des del setembre de 2019. El castell de focs posava final a l’espectacle de llums iniciat per Diables, Víbria i Drac.

Aquest va ser el moment especial de la nit, però la tarda es va viure també amb molta intensitat amb l’Àliga de Reus com a protagonista. Vora les 18.15h –un cop finalitzada la missa i buidat el temple–, tots aquells que prèviament havien adquirit entrades per veure el ball solemne curt de l’Àliga van anar ocupant els bancs de l’interior del Santuari de Misericòrdia. El temple s’anava omplint, però molts eren els que, sense tiquet, esperaven fora per si tenien sort i quedava algun lloc buit. Alguns es van quedar a les portes, però molts van ser els afortunats que hi van poder accedir. Finalment, a les 18.45 h es donava inici a l’acte. Les portes de Misericòrdia es van obrir de bat a bat, l’Àliga es va fer present i van començar a sonar les notes de la Cobla Reus Jove. L’element festiu s’anava introduint poc a poc a l’interior del temple fins a situar-se sobre una tarima habilitada al passadís central, davant de l’altar. Va ser en aquest punt que l’Albert Rivero, de tan sols 18 anys, es va posar sota l’Àliga, va alçar els seus més de 75 quilos i va protagonitzar el ball solemne curt, acabant amb una cordial reverència a la patrona de la ciutat. Entre ovacions, l’Albert va sortir de sota l’Àliga, i es donava pas als goigs de la Mare de Déu de Misericòrdia a càrrec de l’Orfeó Reusenc i l’acompanyament de la Cobla Reus Jove.

«Estava molt nerviós. És el meu primer ball», explicava l’Albert Rivero. Recordava que el seu pare havia portat l’Àliga i que la seva mare està implicada al Ball de Cavallets. Ell va estar 2 anys amb l’Àliga petita i enguany, al complir els 18 anys, ha fet el salt cap a la gran. «Poc té a veure la petita, de 20 quilos, amb aquesta. A més, no juguen el mateix pes dins les festes. Fer ballar l’Àliga és molt honorífic», explicava el jove.

També va ser un dia especial pels Xiquets de Reus. I és que van poder tornar a alçar pilars davant del Santuari. Després d’un any i mig sense temporada, ahir va ser la seva tornada en escena.

El Seguici trepitja Passeig

La jornada havia començat ben d’hora: a les vuit del matí ja sonaven les matinades. A les 10h, des del Campanar es va fer el Toc de Festa, anunciant la festivitat de Misericòrdia i una hora més tard, a la plaça del Santuari, s’iniciava la solemne missa concelebrada. El dia començava i, poc a poc, el passeig de Misericòrdia s’anava omplint de famílies per veure la baixada del Seguici Festiu. Passats pocs minuts de les 12h, els Trabucaires feien notar que el seguici s’havia posat en marxa, i poc a poc, els elements van anar sortint de l’Escola Teresa Miquel i Pàmies –el punt de concentració–, per anar baixant pel Passeig de Misericòrdia, fins al Santuari.

Comentarios
Multimedia Diari