La Fundació Bara de Reus va atendre un total de 178 infants i adolescents en situació de vulnerabilitat durant el 2024, a través del seu programa de suport a famílies. Són 29 menors més que l’any anterior, fet que ha comportat un increment de les despeses i ha deixat un balanç negatiu de 6.000 euros al tancament de l’exercici.
Així ho ha exposat el president del Patronat de la Fundació, Felip Vidiella, durant l’acte de presentació de la memòria anual celebrat a l’antic Hospital Sant Joan. «Cada curs ens hem de buscar la vida per aconseguir ingressos per acabar l’any. Si van mal dades, el patronat hi posa la resta», ha expressat.
En el marc de les principals línies d’actuació, la Fundació va dur a terme un total de 709 intervencions, entre tutories individualitzades, entrevistes amb centres educatius i visites domiciliàries. A més, es van garantir les necessitats bàsiques de molts infants i joves, amb la distribució de 21.716 berenars diaris. D’altra banda, 95 famílies es van atendre al programa d’assessorament burocràtic.
L’entitat ha presentat tant els seus resultats financers com l’impacte social de les seves accions. L’acte s’emmarca dins el nou pla de transparència de l’organització sense ànim de lucre. A més del president del Patronat, la presentació també va comptar amb la presència de la regidora d’Educació i Ciutadania, Pilar López, i el director de la Fundació, Javier Veraguas.
Per il·lustrar l’impacte dels programes de la Fundació, Veraguas ha detallat que «només un 3% dels menors abandonen els estudis abans d’hora, davant del 14% de mitjana a Catalunya». Així mateix, el 100% d’aquests adolescents en situació de risc que acaben l’ESO continuen estudiant, quan la mitjana general només arriba al 30%.
«Acollim, eduquem i acompanyem els infants en el seu procés d’integració a la societat. Quan et trobes en una societat diferent a la qual has crescut, necessites algú que t’ajudi i et guiï cap a on vols desenvolupar la teva vida» ha subratllat Vidiella sobre la raó de ser de la Fundació Bara, amb 45 anys d’història.
L’increment de menors atesos a la fundació s’atribueix a l’augment de la pobresa infantil a Catalunya. Segons ha manifestat López, el 34,8% dels menors d’edat es troben en risc de pobresa o exclusió social. «Des de l’administració treballarem per revertir aquestes dades», ha assegurart
En paraules de Vidiella, aquest context ha obligat la Fundació a reforçar la plantilla d’educadors i a assumir despeses operatives més elevades. «La Fundació no podria seguir endavant sense les aportacions privades, ni el paper dels 45 voluntaris que ofereixen el seu suport de forma desinteressada, va cloure.