Les Rebles, una comunitat de professionals creatives al Priorat

Reportatge. Entre els objectius de l’associació, impulsada per nou dones, destaca «explicar que es pot treballar del que t’agrada des d’un entorn rural, com el Priorat»

11 marzo 2022 19:10 | Actualizado a 12 marzo 2022 10:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Les ganes de crear moments per compartir» és el que manté unides a Chartini Arie (maquetadora editorial); Chloë Fitzerald (filòsofa i investigadora); Clàudia Grosche Rovira (fotògrafa i comunicadora); Ella May Kirby (cinema i escriptora); Elisa Wagner Parra (audiovisuals i il·lustració); Maria Piñol Barceló (dissenyadora gràfica); Maria Sedó Muntané (dissenyadora gràfica i fotògrafa); Mercè Ramos Gil (dissenyadora i empresària); i Nerea Borrel Cedó (dissenyadora).

Totes elles han creat al Priorat l’associació de professionals creatives Les Rebles amb l’objectiu, expliquen, de «donar visibilitat a les professionals de la comarca del Priorat –parlem en femení perquè ens referim a persones, siguin homes o dones–, crear xarxa entre nosaltres, per recolzar-nos en l’àmbit professional i també el personal, ja que està molt vinculat; i ser un referent per les persones joves de la zona, és a dir, visibilitzar les nostres feines i fer pedagogia, explicant que es pot treballar del que t’agrada des d’un entorn rural, com el Priorat».

Uns propòsits que encaixen amb la raó de ser del nom de l’entitat i de la comarca del Priorat. «Prové dels rebles de pedra seca, perquè vam buscar un nom que ens vinculés amb el territori del Priorat, i també pel seu significat, ja que tots els rebles junts formen el marge de pedra seca. Doncs nosaltres hem canviat el gènere de la paraula per anomenar-la en femení i així fer referència a les persones que ens unim per crear aquesta comunitat de professionals creatives, ens donem suport i creem sinergies», detallen.

De fet, el seu origen es remunta a l’espai de cotreball La Placeta, «on tres de les membres que en formem part, teníem els nostres espais per compartir, i també vam organitzar una activitat per dinamitzar el poble i invitar gent de la comarca. Al mateix temps, a Falset estava sorgint un espai de treball compartit municipal, i hi havia tres noies que estaven pendents d’anar. Finalment, també es van acabar unint tres noies més de la comarca, que tenen o estan encarrilant els seus projectes. Doncs vam fer una trobada, enfocada a conèixer-nos i compartir el què estàvem fent, a què ens dedicàvem... perquè totes teníem la motivació de ‘sortir de casa’ per treballar de ‘lo nostre’ i alhora crear coses conjuntament», recorden.

Per a totes elles és important compartir coneixements i experiències en l’àmbit rural «perquè som poques persones, volem estar ben avingudes, i fer pinya per dinamitzar els pobles i la gent. Enfocat a l’àmbit professional podem dir que, aquesta ‘pinya’ d’associar-nos com a professionals ens proporcionarà visibilitat de cara a negocis i entitats del territori que necessitin comptar amb els nostres serveis».

Associacionisme

En aquest sentit, a la pregunta sobre si fomentar l’associacionisme és clau per lluitar contra el despoblament en l’àmbit rural, Maria Piñol Barceló explica que «personalment, a banda de l’associació de Les Rebles, també formo part de l’Associació de Dones de Capçanes des de fa quasi tres anys. Cada vegada veig més clar que les associacions són un dels punts rellevants que fan estar vius els pobles perquè creem activitats, fem tallers, xerrades, formacions, sortides, classes d’esport... que com deia, costen de trobar en zones poc poblades i, per tant, ajuden al fet que els qui hi vivim ens hi sentim a gust, tinguem molta oferta d’activitats, i sigui un punt de captació per noves persones».

Un altre dels valors afegits de Les Rebles és que les seves accions tenen el caràcter de sostenibilitat, ja que «el respecte de les persones no només ha de ser entre nosaltres, sinó també amb el nostre entorn. Hem de ser conscients d’on vivim, i ser respectuoses amb el medi i amb el món si volem seguir-hi vivint».

Una manera de pensar que també inclou altres bones pràctiques com «el respecte entre persones». «Per això ens definim com a xarxa inclusiva de professionals, ja que volem crear un espai respectuós i agradable per compartir aspectes laborals dels nostres projectes, i això s’aconsegueix respectant les opinions de tothom, sense jutjar ni burla», afegeixen.

Per acabar, la creativitat és important en l’àmbit d’actuació de Les Rebles perquè, expliquen, «significa que prové d’una persona que crea, és a dir, no fa falta que siguin de l’àmbit artístic, però sí que siguin persones proactives, tinguin empenta i ganes de crear i desenvolupar activitats i accions per fer més gran i forta la comunitat de professionals, així com la comarca».

Comentarios
Multimedia Diari