Marc Arza, imputat per afavorir Traiber en el concurs de pròtesis a l'Hospital de Reus

El jutge assegura que les bases es van "cuinar" a mida de l'empresa, que es troba al centre de la polèmica per subministrar material defectuós

19 mayo 2017 22:49 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El jutge del cas Innova ha imputat el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació de l'Ajuntament de Reus, Marc Arza (CiU), en el cas que investiga pressions de responsables polítics a metges de l'Hospital Sant Joan perquè l'empresa de pròtesis Traiber tornés a facturar al centre. En un auto, el titular del jutjat número 3 dóna per feta la participació del regidor en reunions per "cuinar" el concurs a mida d'aquesta empresa, que es troba al centre de la polèmica per haver subministrat material defectuós a milers de pacients. Arza, que ha estat citat a declarar aquest dimecres, està imputat per delictes societaris, falsedat documental, contra l'administració pública, blanqueig, i contra la salut pública.

El jutge ha pres declaració aquest dimecres al regidor Marc Arza com a imputat en la peça separada número 4 del cas Innova, que investiga irregularitats en adjudicacions i contractacions per part de l'Hospital Sant Joan de Reus i el grup Sagessa. Arza es converteix així en el segon responsable polític imputat en aquesta trama, després de la primera tinent d'alcalde i presidenta del Grup Salut, Teresa Gomis.

Segons el magistrat, el regidor va mantenir una "activa participació" a l'hora d'afavorir l'empresa local de pròtesis Traiber perquè tornés a facturar a l'hospital. L'auto del jutge recull un correu electrònic que va enviar a Gomis en el qual plantejava que calia "assegurar" que en el concurs per les pròtesis quirúrgiques es plantegés que, en igualtat de condicions econòmiques i de qualitat, "una empresa local com Traiber tingui un plus sobre competidors americans com els actuals proveïdors".

Segons el jutge, aquest correu electrònic certifica que l'Hospital no seguia les normes de contractació pública per contractar Traiber, ja que en aquell moment es volia fer un concurs que no s'havia fet anteriorment. Això, afegeix, demostra que tant Gomis com Arza tenien constància de l'assumpte i de la manca de licitació pel cas concret de Traiber.

 

El jutge manté que s'estava "cuinant" el concurs perquè el guanyés Traiber

El magistrat apunta que el correu electrònic introdueix un "evident intent de modificar el concurs" per tal d'aconseguir l'adjudicació directa a Traiber, sota l'aparença d'un concurs que s'estava "cuinant" perquè el guanyés aquesta empresa. A més, constata que es va crear una reunió per preparar el concurs de les pròtesis amb l'empresari de Traiber, un dels aspirants a aconseguir l'adjudicació del concurs.

Un extrem que ha confirmat aquest dimecres el doctor Alfredo Rodríguez, director del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica de l'Hospital Sant Joan, que també ha declarat aquest dimecres com a testimoni. Rodríguez ha afirmat que "sorprenentment" el propietari de Traiber, Luis Márquez, va assistir a una reunió preparatòria del concurs de pròtesis que va tenir lloc al febrer de 2014 en la qual "va tornar a insistir en col·laborar amb l'Hospital de Reus".

El doctor ha admès haver rebut pressions per part de Traiber i de l'Ajuntament. Segons ha declarat, un dels impulsors de les pressions hauria estat el regidor Marc Arza (CiU), el qual participava en diferents reunions donant "suport" a l'empresari de Traiber. A més, el facultatiu ha assegurat que l'Hospital Sant Joan no ha seguit el procediment previst en la contractació de proveïdors en el cas de les pròtesis.

 

Arza admet almenys una reunió amb Traiber

Durant la seva declaració d'aquest dimecres, el regidor Marc Arza no ha negat l'existència d'almenys una reunió per intentar que l'Ajuntament de Reus contractés de nou a l'empresa Traiber i, segons recull l'auto, quan se li ha preguntat si tenia interès en què s'adjudiqués a Traiber el concurs que s'estava preparant de les pròtesis, s'ha acollit al dret de no declarar.

En declaracions a l'ACN, Marc Arza ha afirmat que molt probablement emetrà en unes hores un comunicat en resposta a la seva imputació en el cas, però de moment ha declinat fer cap tipus de valoració. El regidor està imputat pels delictes societaris, falsedat documental, contra l'administració pública, blanqueig, i contra la salut pública i, a més, el jutge ha acordat retirar-li el passaport i l'obliga a comparèixer cada dilluns al jutjat.

Arza és el dotzè imputat en el cas, que va esclatar el 28 d'abril amb la detenció de diverses persones, entre les quals Teresa Gomis. A més dels dos regidors i de l'empresari Lluis Márquez, els altres imputats són els exdirectius de Sagessa Enric Agustí, Lluís Nualart, José Augusto García Navarro i Joan Maria Benet; dos directius actuals del grup, Carles Abelló i Antonio Foz; el director gerent d'Activa Mutua 2008, Miquel Àngel Puig; i els empresaris Francisco Javier Gomà i Àngel Barberan.

 

Una alerta sanitària que afecta milers de pacients

Van ser, precisament, les interlocutòries del jutge del cas Innova -arran les detencions i posteriors declaracions com a imputats en la peça relativa al grup Sagessa de la tinent d'alcalde de Reus, Teresa Gomis, i el gerent de Traiber, Lluís Márquez- les que van fer aflorar a la llum pública la suposada trama per vendre pròtesis caducades i en mal estat a l'Hospital de Sant Joan. D'acord amb el relat judicial, malgrat que l'administració ja coneixia els problemes que generaven aquestes peces, Gomis hauria intercedit i pressionat perquè l'empresa pogués incrementar les vendes al centre.

La regidora ha negat aquest extrem i assegura que es va assabentar de la situació el novembre de l'any passat, quan es va rebre una ordre de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris a través de la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitàries de la Generalitat de Catalunya alertant de possibles deficiències del sistema de qualitat del material.

Aquesta mateixa setmana, i arran les revelacions judicials, el Departament de Salut ha reconegut que està fent un seguiment a uns 2.800 pacients d'una trentena d'hospitals de Catalunya als quals haurien implantat pròtesis d'aquesta empresa, fet que amplifica i dissemina l'abast de les possibles conseqüències -també n'hauria venut a Madrid, Galícia i a l'estranger. Salut no descarta que, en alguns casos i fruit d'aquests seguiments, s'hagin de practicar noves intervencions quirúrgiques per substituir les pròtesis col·locades.

En declaracions al programa Els Matins de TV3, la directora general de Regulació i Ordenació Sanitària, Roser Vallès, no ha descartat que el Departament acabi denunciant Traiber. "Ara està a Fiscalia i quan passi a l'àmbit judicial, ja veurem si ens personem", ha explicat. Per la seva banda, el director general de Sagessa, Jordi Colomer, ha explicat que el grup s'ha vist "perjudicat" per la compra "inconscientment" de productes "no homologats", fet que els podria portar a presentar-se com a perjudicats.

Comentarios
Multimedia Diari