<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

«Si el pantà de Riudecanyes està en prealerta, com està Siurana? És un joc de trilers»

Que el pantà de Riudecanyes sigui l’únic territori català en prealerta per sequera i que de Siurana no se’n parli ha fet esclatar els ecologistes, que acusen el govern de mirar a una altra banda

13 mayo 2025 18:13 | Actualizado a 13 mayo 2025 18:27
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

La notícia que la zona de Riudecanyes es manté en prealerta ha suscitat diferents reaccions, i ben diverses. Una vegada més, amb el transvasament d’aigua entre conques al centre del debat.


Sílvia Paneque anunciava aquest dilluns que tot Catalunya passarà a la normalitat després de la sequera d’aquests últims anys. Això ha estat gràcies a les pluges d’aquestes darreres setmanes. Per contra, Riudecanyes serà l’únic territori català que es mantindrà en prealerta. És una categorització que no implica limitacions de consum d’aigua, però que d’alguna manera fa estar atents a la població perquè siguin curosos. De fet, el mateix alcalde de Riudecanyes declarava al Diari que «si no passem de cop a la normalitat, ja està bé», i llençava un missatge de calma, demanant que la gent sigui curosa perquè la situació encara és «complicada».

Ara bé, activistes ecologistes del Priorat han reaccionat sobre la decisió de mantenir Riudecanyes en prealerta a diferència de la resta de Catalunya. I no precisament d’una manera favorable.

«Un joc de trilers»

Entitats ecologistes del Priorat no s’expliquen que l’embassament del Baix Camp estigui en prealerta mentre que de «Siurana ningú en parla, i estem al 25% de capacitat», diu Oriol Ponti, de la Plataforma pel Riu Siurana.

Denuncien que l’argument que té la Generalitat és respecte el Sistema Siurana-Riudecanyes, és a dir, el percentatge d’aigua que hi ha entre tots dos pantans. El que per als ecologistes és una invenció per a justificar el transvasament.

«La consellera ajunta i separa pantans quan li sembla», denuncia per la seva banda Andreu Escolà, del Gepec-EdC. L’activista argumenta que, seguint el Decret de Sequera de la Generalitat de Catalunya, la normalitat s’assoleix quan les reserves d’aigua superen el 60%. Per tant, Riudecanyes estaria a punt d’assolir-la. Per altra banda, hi ha Siurana que hauria d’estar en escenari d’excepcionalitat (per sota del 25% de les reserves). Ara bé, si es fa la mitjana entre tots dos embassaments, estan per sobre del 36%. «És un joc de trilers, en funció del que els interessa ho compten junt o separat. Ho haurien de separar, són dos pantans diferents», exclama Escolà.

Per què Siurana no surt al mapa?

Siurana no està contemplat dins del mapa de sequera de la Generalitat perquè és un pantà que està a la conca de l’Ebre i, per tant, hauria d’estar sota les competències de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Ara bé, com que l’aigua està sota la concessió de Riudecanyes, «també hauria d’incloure’s dins el semàfor de l’emergència que ha fet l’Agència Catalana de l’Aigua». És per aquest motiu que els ecologistes denuncien que a la Generalitat no interessa incloure Siurana: «estant en escenari d’excepcionalitat no podrien fer el transvasament», diu Escolà.

El desembassament, qüestionat

L’estat de prealerta de Riudecanyes no implica cap limitació en el consum d’aigua. Ara bé, els ecologistes es fixen en l’estat d’excepcionalitat en el qual hauria de trobar-se Siurana si es regís la norma de l’ACA. Aquest escenari contempla limitacions d’aigua per a usos agrícoles o la prohibició de regs de jardins, zones verdes o neteja de vies urbanes, entre d’altres. Amb aquesta suposada normativa, els ecologistes es qüestionen si s’hauria de tirar endavant el transvasament d’un hectòmetre cúbic d’aigua entre tots dos pantans.

Oriol Ponti apunta que, en cas de tirar endavant amb el desembassament, el pantà del Priorat passaria del 25% a estar al 15% de la seva capacitat. «Transvasar 1 hm³ és un perill. Si no plou, podem tornar a la situació límit que va viure la comarca l’any passat», explica Ponti.

Per la seva banda, Escolà assenyala que «l’Ajuntament de Reus està darrere els pagesos esperant l’aigua per a ús urbà. S’ha d’assegurar que l’aigua que va a Riudecanyes és tota per salvar els pagesos de la comarca».

Com quedarien els pantans si es desembassa aigua?

Com que la comissió no va trobar un consens unànime per a desembassar aigua de Siurana a Riudecanyes, l’última paraula la té el director de l’ACA, que ha de publicar en els pròxims dies la resolució. Previsiblement serà en consonància a la proposta que van fer ells mateixos: desembassar 1 hm³.

Això significaria que Riudecanyes passaria de tenir 3,223 hm³ (60,66%) a tenir més de 4,2 hm³ (un 79% de la seva capacitat). Una aigua que permetria fer una campanya de reg encara per sota del normal.

Pel que fa a Siurana, a hores d’ara compta amb 3,161 hm³ (està al 25,87%). En cas de tirar endavant el desembassament, es quedaria aproximadament amb 2,161 hm³, que seria un 17,69%.

Comentarios
Multimedia Diari