Una vintena de famílies reusenques han fet ús de la Font de les Cendres

Es tracta d’un servei nou i poc conegut que permet espargir les cendres del difunt

07 octubre 2018 12:08 | Actualizado a 09 octubre 2018 12:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Són moltes les persones que, després de traspassar, volen ser incinerades i espargides en algun lloc simbòlic o natural. Ara bé, tot i que la normativa a l’Estat Espanyol no ho prohibeix taxativament, sí que és motiu de sanció abandonar o llençar una urna en un espai no habilitat. Una situació que cada Comunitat Autònoma i fins i tot els Ajuntament poden gestionar i regular establint ordenances pròpies.  

En el cas de Reus, l’Ajuntament, a través de l’empresa Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, va decidir posar en marxa el passat mes de novembre un nou servei per donar cobertura a aquesta voluntat: la Font de les Cendres, on els familiars poden portar a terme una senzilla cerimònia i espargir les cendres del difunt a l’aigua, de manera simbòlica. 

La font, ubicada al Cementiri General de Reus, conté un circuït tancat d’aigua amb un recipient de gran capacitat a l’interior. Les cendres s’hi van dipositant i no serà, fins d’aquí uns anys, que caldrà netejar-ho. 

Des del passat mes de novembre s’han realitzat, en aquest espai, 19 serveis, el que representa una mitjana de gairebé 2 al mes. 

Es tracta d’una opció més d’entre totes les que ofereix Serveis Funeraris Reus i Baix Camp per avançar-se a les demandes dels usuaris. És un servei novedòs i poc conegut, i dirigit a usuaris molt específics, que tenen molt clar el servei que busquen. Actualment, a més del Cementiri general de Reus, el servei només està disponible en poquíssims cementiris de Catalunya.

És important apuntar que el servei s’ha de realitzar sempre sota la tutela dels tècnics i responsables del Cementiri.

La incineració augmenta

La construcció de la Font de les Cendres es va completar amb la construcció de 84 nous columbaris ubicats al seu voltant. Cadascun d’ells té una capacitat per a quatre urnes i amplia el servei d’inhumació de cendres amb la que ja compta el cementiri.

Cal dir que, en general, el servei de cremació és cada vegada més utilitzat arreu, enfront de la inhumació. Els motius que poden ajudar a explicar aquesta tendència no són únicament econòmics, sinó que també hi pot haver d’altres factors que ho poden propiciar, com ara d’altres actituds socioculturals davant la vida i la mort, o posicionaments personals davant la sostenibilitat, entre altres.

Segons les dades facilitades per Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, l’any passat es van dur a terme 712 incineracions. Des de l’1 de gener d’enguany i fins el 31 d’agost, les xifres també tenen una tendència a l’alça. S’han dut a terme 507 incineracions. 

Comentarios
Multimedia Diari