El turisme com a vocació
Cristina Parés, aficionada a viatjar, no va pensar dos cops l'opció de marxar d'Erasmus. La ciutat de Rijeka, a Croàcia, li ha donat l'oportunitat de viure-ho

Cristina Parés a Rijeka al febrer, en época de Carnaval.
La tarragonina Cristina Parés es troba a Rijeka, definida com la ciutat dels estudiants i situada a la costa de Croàcia. En aquest nou territori la jove de 20 anys està experimentant el programa Erasmus a la University of Rijeka. És estudiant de Turisme de la URV i es troba al tercer curs.
Al setembre la Cristina va emprendre una nova etapa, va allunyar-se de la seva zona de confort per descobrir una altra forma de vida. Ens explica que «sempre havia volgut marxar a l’estranger, fos a treballar o a fer cursos intensius d’angles durant l’estiu, però per diversos motius mai no havia pogut marxar finalment». Tot i les decepcions anteriors, les ganes de sortir a l’estranger van fer que la Cristina optes per demanar plaça al programa Erasmus quan va ser possible.
L’adaptació per la tarragonina no va ser gens difícil. Va marxar sola des de la seva ciutat, però gràcies a les xarxes socials, va poder contactar amb diferents noies que també estudiarien durant el curs a Rijeka. Això va fer possible que comencessin la seva amistat abans de veure’s i que decidissin llogar un pis compartit. Aquest pas va suposar per a la jove un avantatge a l’hora d’integrar-se a la ciutat.
La seva nova llar es troba al centre de la ciutat. El pis el van trobar via Facebook, on una agència croata té un perfil on informa els estudiants de totes les seves ofertes disponibles.
La Cristina assegura que, en el seu cas, la facultat de Turisme de Rijeka està molt ben preparada per acollir els estudiants d’Erasmus. «Té un gran programa acadèmic per als estudiants estrangers, això fa que l’assistència a les classes sigui obligatòria i que hagi de fer periòdicament treballs, presentacions i exàmens tal com faria a Tarragona», comenta.
Com a amant de viatjar, la jove tria les vistes del preciós paisatge que ofereix Rijeka, sobretot de nit, on afegeix que des del port és on es veu tota la ciutat il·luminada. Com a punt positiu, l’estudiant de turisme anomena el canvi de moneda, ja que és una ciutat que no té l’euro, i resulta molt beneficiós perquè fa que la ciutat sigui molt econòmica i per als estudiants una forma d’estalviar fora de casa.
Una de les coses que ha permès a Parés la seva estança a Croàcia ha estat la proximitat amb altres països, de la qual sense dubte, no ha perdut l’oportunitat d’apropar-se. Com a apassionada del que signifiquen els seus estudis, ha dedicat la majoria del seu temps lliure a viatjar. Durant els sis mesos que porta al territori ha viatjat per Itàlia, Eslovènia, Hongria, Sèrbia, Bòsnia, Àustria i per les diferents ciutats de Croàcia. Cal afegir que totes aquestes experiències han estat possibles gràcies a la gran oferta de viatges, tant en autobús com en tren, que organitza la ciutat de Rijeka i la seva veïna Zagreb.
Aquesta experiència ha aportat la jove a fer el que més li agrada, viatjar, però a l’hora no oblida els nous costums i tradicions que ha descobert de Croàcia i dels països dels seus companys amb qui conviu. També ha après a valorar més les tradicions i els hàbits de casa, una vegada els ha trobat a faltar, deixant per damunt la família i els amics, tot i que la rebuda d’alguna visita li ha fet l’estança més especial i completa. La gran diferencia que ha torbat amb Tarragona ha estat amb el clima i l’horari que hi ha a Croàcia. La jove ens comenta que «a Rijeka pot ploure d’un moment a l’altre i els horaris canvien molt, tots els establiments tanquen molt aviat».
La seva experiència finalitza al juny amb el curs acadèmic, però com a viatjant ja té planejat unes vacances per Split i Dubrovnik juntament amb les seves companyes de pis. Vol aprofitar al màxim els seus últims dies a l’estranger. Després de 10 mesos fora de casa, arribarà el moment de tornar a Tarragona. El seu futur el veu treballant al sector turístic, però sempre en algun lloc del món que li quedi per descobrir.