Cornudella, cor de lletres

La 13a Jornada Literària se celebra aquest dissabte dia 11 a les 18 hores a les xarxes, amb presentació de llibres i molta música

09 julio 2020 11:03 | Actualizado a 09 julio 2020 11:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Els llibres són petites històries que ens expliquen com gira el món», diu l’escriptora Coia Valls. Justament uns llibres que són els protagonistes de la 13a Jornada Literària de Cornudella de Montsant, que se celebrarà aquest dissabte dia 11, a les 18 hores.

La màgia dels relats i de la música ha acompanyat i ha fet més planers aquests dies de confinament, per la qual cosa, els organitzadors del certamen no han volgut renunciar-hi. Tot i això, sí que han canviat de format. Serà en línia, per garantir les mesures de seguretat per evitar contagis de la Covid-19, unes mesures a les quals s’ha vist sotmès fins i tot Jaume I, rei d’Aragó, València i  les Mallorques. Així, es podrà veure demà o qualsevol altre dia al canal de YouTube de la Jornada Literària i a totes les xarxes socials on s’enllaçarà. 

«Hem convertit les circumstàncies sanitàries en una oportunitat i enguany comptem amb la participació de més escriptors i escriptores, de més músics, de més persones voluntàries que mai i es veurà lliure de l’encaix en un temps i un espai», explica Jesús M. Tibau, organitzador i conductor del vídeo d’aquesta edició.

Entre aquests autors, Salvador Macip, «que viu a Londres i amb el qual fa molts anys que tinc ganes de fer coses junts», revela Tibau.

Juntament amb Macip, presentaran les seves obres Maria Carme Roca, Xulio Ricardo Trigo, Martí Gironell, Eulàlia Busquets, Fèlix Rueda, Valer Gisbert, Maria Climent i Pilar Romera. Unes intervencions que es veuran amenitzades per les actuacions de Jesús Fusté, Albino Tena, Pili Cugat i Carlos Lupprian, Lia Sampai i Adrià Pagés, Sergi Quiñonero, Jaume Arnella i el cornudellenc Fernando Mestres.

No obstant això, el personatge principal de tot plegat és el poble de Cornudella amb una ruta ben particular. «En la primera part del vídeo, llegim textos on surt la localitat, llegits per cornudellencs o cornudellenques que viuen arreu, gent que altres anys no podia participar perquè es trobava lluny», diu l’escriptor.

Són fragments d’obres de Josep Carner, d’Olga Xirinacs, de Ramon Muntanyola, d’Antoni Rovira i Virgili o del mateix Tibau, entre d’altres. Pel que fa als escriptors convidats, primer Tibau els introdueix, seguidament es llegeix un petit fragment de l’obra, per acabar sent els mateixos autors qui parlin de la seva criatura.
 

Així, la barcelonina Maria Carme Roca encetarà la jornada amb A Bàrcino, una de romans per a tots els amants del gènere. Maria Carme desvelarà alguns dels secrets de Minícia, la protagonista de les seves pàgines. 

I de l’antiga Roma, a la Segona Guerra Mundial, de la mà de Xulio Ricardo Trigo i de La noia de la Resistència. L’autor, que és també fotògraf, explica que per a la seva novel·la va prendre centenars d’imatges. «M’agrada que els escenaris siguin fotografiables», diu. Uns escenaris que van del París ocupat pels nazis fins a la Barcelona olímpica dels anys 90. Xulio presentarà els seus personatges i el seu paper clau en el relat.


Seguidament, el periodista i escriptor Francesc Valls-Calçada llegirà Martí Gironell. El gironí, des de Besalú, parlarà de Jean Leon, l’home que va triomfar al Hollywood daurat dels anys 50 i 60 i no precisament a la pantalla gran. La força d’un destí va alçar-se amb el Premi Ramon Llull, amb aquest home «que va pedalar per aconseguir els seus somnis», assenyala Gironell qui, a més a més, guarda en la màniga una grata sorpresa per aquest agost amb Paraula de jueu, la segona part del Pont dels jueus, ara publicat fa més de deu anys.

Després serà el moment de la cornulledenca Eulàlia Busquets, que com destaca Tibau, «ha vist com es publicava la primera traducció. Es tracta de Savage Coast, de Muriel Rukeyser, ara per primer cop en català. I si Salvador Macip ha gravat la seva presentació des d’Anglaterra, el seu lector, Arcadi Juncosa, ho ha fet des de Santo Domingo. Macip se centrarà en Els finals no arriben mai de sobte, la primera d’una trilogia, ambientada a Nova York, dies després de l’atemptat contra les Torres Bessones. Així mateix, també presentarà Viurem per sempre?: Com la biomedicina ens està canviant la vida, en un moment de pandèmia, de recerca d’una vacuna i d’incertesa.

També Pilar Romera torna al passat amb Els impostors. «Una novel·la ambientada a l’any 49, de la postguerra dura. Va sobre els perdedors, no sobre els herois que van marxar, que van lluitar, sinó sobre la gent que es va quedar, que va haver de viure el franquisme amb totes les conseqüències», indica l’autora.

Mentrestant, Deix és el poemari de l’escriptor i dramaturg Valer Gisbert qui, amb els sentiments com a centre, divideix l’obra en quatre parts. La primera és la relació amb la natura, vida i mort. La segona, memòria històrica, «115 dies de la Batalla de l’Ebre», la tercera els somnis, per acabar amb el contacte, el sexe i la pell.


Per la seva banda, Maria Climent arribarà amb la seva Gina, «que no soc jo», com no es cansa de repetir a la premsa. «La premissa de partida del llibre és certa i és que els neuròlegs un dia em van dir, si vols tenir un fill, has de tenir-lo ara perquè t’hem de canviar el tractament per a l’esclerosi múltiple i els altres no són compatibles amb l’embaràs», destaca l’ampostina. «La Gina i jo compartim coses perquè vulguis que no, jo també tinc esclerosi múltiple, jo també soc del Delta de l’Ebre i també parlo ebrenc. Llavors, tot i que la trama vertical sigui ficció, les horitzontals estan basades en vivències».


Fèlix Rueda tancarà la jornada,  de nou amb virus i bacteris amb Som memòria i també amb Suzuki, de gènere negre. Els paisatges, el riu Ebre i un Tibau recorrent Tortosa vehiculen un certamen tant inusual com inoblidable.

Comentarios
Multimedia Diari