El caramel més dolç que només s'elabora a Valls

Les pastisseries i confiteries de la capital de l’Alt Camp ofereixen aquest dolç que té una llarga tradició a la ciutat

08 febrero 2018 13:55 | Actualizado a 12 febrero 2018 14:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un any més els aparadors de les pastisseries i les confiteries de Valls ofereixen el tradicional caramel vermell de Dijous Gras. Aquesta llaminadura només s’elabora i es troba a la capital de l’Alt Camp i ve d’una llarga tradició que any rere any endolceix els dies previs a l’inici de la Quaresma.

Tot i estar elaborat amb una fórmula ben senzilla, el costum de consumir-lo es manté viva a la ciutat. La mestressa de la pastisseria Santacana, Montserrat Santacana, explica que «aquest caramel s’ha elaborat tota la vida». Tot i tenir una llarga pràctica, que s’ha mantingut durant generacions, ningú no ha concretat mai l’origen d’aquest dolç: «Hem investigat la història però no sabem quan va començar» i afegeix la mestressa Santacana que «ens ve gent de Valls a comprar el caramel, però que treballen a fora».

I és que aquests caramels cilíndrics s’elaboren amb aigua, sucre i colorant alimentari vermell, tot i que algunes pastisseries de Valls hi afegeixen una mica d’essència. S’emboliquen amb paper fi. És una tradició que s’ha mantingut durant generacions. «El costum d’abans era berenar aquest caramel», puntualitza Santacana i «molta gent gran encara en compra, ja que li agrada».

Un caramel que el mengen els més llaminers; tant adults com nens: «Moltes escoles de Valls avui a la tarda sortiran al Pati a jugar i a menjar els caramels», relata la mestressa. Roger Vallvé, de la Pastisseria Valls-Ca les Taronges, recorda que «el meu rebesavi ja en feia i jo n’he vist fer tota la vida». Ens explica que el procés d’elaboració és lent, ja que dura una hora i mitja.

De cada tirada en surten 100 caramels: «Aquests dies hi ha més demanda, per això puc arribar a fer-ne fins a cinc vegades al dia». La Pastisseria de Valls-Ca les Taronges va ser fundada l’any 1901 i cada any fabriquen 3.000 caramels de Dijous Gras. Els objectius i reptes de futur? «Seguir la tradició i oferir per aquestes dates aquest caramel de Dijous Gras», explica Vallvé.


Dia fort de vendes
El Dijous Llarder o Dijous Gras és el primer dia del Carnaval. I el caramel vermell serveix per donar el tret d’inici a la festivitat. Avui és el dia fort de vendes, tot i que ja fa dies que se’n poden comprar, coincidint amb la Festa de la Calçotada. A més, les pastisseries oferiran el producte dues setmanes més.

Els aparadors plens d’aquest dolç representen així els dies de bona alimentació, festa i disbauxa previs a l’època d’abstinència, la Quaresma, que comença, segons el calendari cristià, el dimecres de Cendra. El preu del caramel vermell i típic de Valls és d’un euro i els més llaminers el poden trobar a totes les pastisseries i confiteries de la capital de l’Alt Camp.

Comentarios
Multimedia Diari