El servei d'hemodinàmica de Joan XXIII passarà a funcionar les 24 hores

Salut anunciarà abans de finals de mes la data d'ampliació del servei (Àudios)

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Este Nàstic no tiene cara de play off. Lo cierto es que no la ha tenido durante las últimas semanas porque a la hora de la verdad no ha sacado a relucir la personalidad necesaria para un equipo que quiere estar arriba.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, anunciarà abans de finals de mes la data en què la unitat d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona passarà a funcionar les 24 hores del dia. Segons ha avançat el delegat del Govern, Joaquim Nin, la voluntat és que l'ampliació s'implementi també al Josep Trueta de Girona i a l'Arnau de Vilanova de Lleida. Nin ha recordat que la millora ja estava prevista per aquest any, després que l'horari d'hemodinàmica d'aquests tres centres s'ampliés, el 2012, fins a les 12 hores diàries tots els dies de l'any. D'altra banda, Nin ha carregat contra el diputat Xavier Sabaté per haver dit que "el desgovern de Mas i Junqueras mata", en relació al tarragoní mort per infart.

L'anunci es produeix quatre dies després que es fes públic el cas d'un veí de Tarragona infartat que va morir el dia de Nadal mentre el traslladaven a Bellvitge perquè el servei d'hemodinàmica de Joan XXIII ja havia tancat. El delegat del Govern, Joaquim Nin, ha avançat que el conseller Boi Ruiz concretarà la data d'ampliació del servei a la mateixa delegació del Govern a Tarragona i que ho farà, durant aquest mes de gener, acompanyat dels alcaldes dels set municipis de la demarcació que disposen d'hospital -Tarragona, Reus, El Vendrell, Tortosa, Valls, Amposta i Móra d'Ebre-, a més dels responsables de l'ICS, els delegats de Salut a Tarragona i l'Ebre i els delegats del Govern.

"La voluntat és que el servei funcioni les 24 hores durant les properes setmanes", ha manifestat el delegat del Govern, sense donar més pistes sobre el calendari. Nin ha insistit que cal actuar amb "rigor" i ha aprofitat l'ocasió per carregar contra el diputat Xavier Sabaté, el qual aquest mateix dijous ha etzibat que "el desgovern del senyor Mas i el senyor Junqueras mata". Nin ha estat contundent: "Els únics que maten són els terroristes". A més, ha criticat que "si hi ha responsables polítics que el 2009 van decidir l'obertura de la unitat només unes hores, ells també devien ser responsables del què ara ens acusen".

El màxim representant del Govern al Camp de Tarragona ha insistit que l'executiu, malgrat el context d'ajustos i retallades, va ampliar a l'octubre del 2012 l'horari d'atenció de les 40 a les 84 hores setmanals -l'equivalent a 12 hores de funcionament els 365 dies de l'any-. Nin, el qual ha afirmat que coincideix "amb la demanda", ha subratllat que la millora ja estava prevista per aquest any. "Estem als primers dies del mes de gener i el conseller anunciarà la data després de conèixer l'anàlisi del què ha passat aquest dos anys i de parlar amb la unitat com es concreta la millora", ha afegit.

El delegat, que ha titllat el cas del farmacèutic de Torreforta de 76 anys com "un cas aïllat que lamentem", ha recordat que Salut ha obert un expedient informatiu per tal d'esclarir els fets. Nin ha subratllat que, "per desgràcia", ser atès a la unitat d'hemodinàmica tampoc no garanteix la supervivència "del 100% dels pacients" i ha insistit que fer suposicions sobre què hauria passat si s'hagués pogut atendre la víctima a Tarragona són "especulacions". El delegat, que ha explicat que aquest dimecres va traslladar el seu condol a l'esposa de la víctima en nom del Govern, ha destacat que, segons la dona, el tracte rebut a Joan XXIII va ser "excel·lent" i ha demanat que "no es qüestioni" la tasca dels professionals.

 

Partits polítics, sindicats i treballadors sanitaris, reclamen les 24 hores

Aquest dijous, diversos partits polítics com ERC i la CUP de Tarragona o Ara Reus, sindicats i col·lectius sanitaris han tornat a reclamar l'ampliació a 24 hores de la unitat d'hemodinàmica de l'hospital tarragoní. La Junta de Personal de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha registrat aquest dijous un escrit dirigit als responsables de Salut per exigir que la unitat obri ininterrompudament.

Per la seva banda, el Comitè d'Empresa de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus -centre que comparteix el servei al 50% amb Joan XXIII- ha afirmat que el cas del veí de Tarragona demostra que l'horari actual és "insuficient". "Es demostra que sota la suposada racionalització de la sanitat que ens volen vendre els nostres polítics, s'amaguen retallades salvatges dels drets dels treballadors i dels pacients que de vegades tenen conseqüències mortals pels ciutadans", ha afirmat el col·lectiu en un comunicat.

Precisament, aquest divendres al migdia se celebrarà una reunió convocada per la Coordinadora d'Entitats de Tarragona a la qual assistiran representants de la majoria de formacions polítiques amb representació a la ciutat, així com membres de diversos moviments socials i entitats. L'objectiu de la trobada és, segons la Coordinadora, "trobar solucions i sumar forces a l'hora de reivindicar l'ampliació a 24 hores de l'horari de la unitat d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona".

Comentarios
Multimedia Diari