Els 71.540 alumnes de quart d’ESO catalans que ahir es van examinar de llengua catalana, llengua castellana i matemàtiques per comprovar les seves competències bàsiques, van afrontar textos de La bogeria, de Narcís Oller, i La busca, de Pío Baroja.
Aquesta avaluació es realitza, per setè any consecutiu, en un total de 1.070 centres escolars públics, concertats i privats de Catalunya, i donarà un diagnòstic de les competències bàsiques dels alumnes al final de l’etapa obligatòria escolar. A Catalunya s’avaluarà el nivell de ciència i tecnologia però no el d’història i geografia, com sí que preveu el Ministeri d’Educació.
En aquesta edició s’han organitzat 59 comissions que portaran a terme la gestió i la correcció dels exàmens, i uns 2.500 professors faran d’aplicadors i, d’aquests, uns 1.100 també les correccions.
Ahir, els alumnes van fer front a les proves de llengua castellana, a partir un text adaptat de La busca, de Pío Baroja, un relat en primera persona dels primers dies d’un estudiant d’Erasmus a Nàpols, i un petit qüestionari sobre aquesta experiència, amb els comentaris que va provocar en publicar-se a internet. Així, han estat tres els textos que han entrat a l’examen, amb la novetat que, a banda de les preguntes de cada escrit, els alumnes han trobat tres preguntes globals en què se’ls feia relacionar aspectes de cada relat, que compartien la temàtica dels viatges. Finalment, la redacció també ha seguit aquesta premissa i els ha fet escriure sobre els motius pels quals les persones viatgen.
En llengua catalana, el text escollit ha estat Un amic estrafolari, de La bogeria de Narcís Oller, i un altre sobre qui era la Monyos, de nom real Dolors Bonella, un personatge molt conegut la Rambla de Barcelona.
Han analitzat els correus electrònics intercanviats per una parella entre Barcelona i Nova YorkAquest examen s’ha completat amb l’anàlisi d’un intercanvi de correus electrònics entre una parella en la distància de Barcelona i Nova York. Com en la prova de llengua castellana, les preguntes sobre gramàtica, ortografia o vocabulari estaven fetes a cada exercici, però s’hi ha incorporat una activitat amb tres preguntes globals que feia diferenciar als estudiants la informació de cadascuna de les fonts. També els ha fet buscar els trets en comú de Serrallonga, la Monyos i els personatges que apareixen a la cadena de correus electrònics.
En l’apartat de l’expressió escrita, els alumnes havien de defensar amb 125 paraules si creien que és millor «seguir el corrent majoritari o ser tu mateix», el tema principal dels tres textos que han hagut de llegir.
Molta geometria
L’examen de matemàtiques constava de sis activitats diferents, on la geometria estava present a com a mínim en tres. Un dels objectius de les proves és posar els alumnes davant situacions reals i, per exemple, en un dels exercicis es demanava dividir una cartolina i fer una sèrie d’operacions geomètriques, on també hi han tingut cabuda els angles. En un altre exercici, per exemple, es demanava als joves descobrir quines reduccions o ampliacions es podien fer en fotografies, en funció de percentatges i centímetres. Les equacions han aparegut en una sèrie de proves sobre el funcionament i els ingressos d’una llibreria.
Avui, afrontaran els exàmens de llengua anglesa, francesa, alemanya i un altre que valorarà les competències cientificotecnològiques.
Dels 71.540 alumnes catalans convocats a realitzar les proves, 6.113 procedeixen d’instituts i centres del Camp de Tarragona i 1.563, dels Terres de l’Ebre.
Aquests exàmens, els resultats dels quals es coneixeran a partir del dia 3 d’abril, no condicionaran l’obtenció del títol de l’ESO, recorda Ensenyament.