Un segle d'imatges de la transformació de Valls

L’antic arxiver Jep Martí presenta el llibre ‘Valls desaparegut’, on explica amb fotografies l’evolució dels últims cent anys

07 abril 2019 10:22 | Actualizado a 07 abril 2019 10:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Per exemple a la Font de la Manxa, a principis del segle XX era un espai de llibertat, on ho havia poca circulació de carros i era obert. Avui seria un caos ja que la necessitat moderna no ho permet», explica l’autor del llibre ‘Valls desaparegut’ i l’antic arxiver municipal, Jep Martí, i afegeix que «molts diuen que s’ha perdut l’encant, però la realitat és molt complicada i els temps han canviat». El llibre mostra la transformació de la ciutat al llarg del segle xx agafant com a punt de vista el campanar de l’església arxiprestal de Sant Joan, que s’enlaira per damunt del cap dels vallencs des del 1897.

Un viatge nostàlgic 
Es tracta d’un viatge nostàlgic en el temps a través del fil conductor d’unes imatges que il·lustren els canvis que ha experimentat la ciutat en els darrers cent anys, i que ajuda a descobrir i a interpretar un paisatge urbà ja oblidat, en el qual vivien els avantpassats.

A més hi ha fragments en blanc i negre que conformen la història de Valls. «Amb l’arribada dels vehicles a motor l’urbanisme també va canviar», diu Martí. Moltes imatges són de fotògrafs amateurs. «Una gran part de fotògrafs tenien estudi i feien seguiment d’actes polítics, o festes majors.  

Els amateurs es van entretenir en deixar aquesta impremta», detalla Jep Martí. De fet, l’antic arxiver explica que ha portat tota la seva vida professional davant d’un projecte com aquest. «M’he trobat alguna imatge que m’ha sorprès però cadascú les mira d’una forma diferent», diu l’autor del llibre. Amb tot, l’autor ha volgut deixar constància dels llocs i del pas de temps que tenen una calidesa humana. «No ens adonem a vegades dels canvis urbanístics que ha patit la ciutat amb els anys», afirma. 

El llibre es divideix en tres apartats: el nucli històric (cor de la ciutat), la ciutat fora de les muralles, i l’expansió urbanística. La vida a les masies. «Des del segle XIX, o abans la vida al camp dels vallencs ha estat el clima benèvol i també s’ha fet molta vida a fora», conclou Jep Martí.

L’autor del llibre
Jep Martí Baiget és llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona i màster en Arxivística per la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat nombrosos llibres sobre història local, ha comissariat diverses exposicions i ha impartit classes de postgrau sobre patrimoni fotogràfic a la URV. 

S’ha dedicat àmpliament a la recerca sobre la història de la fotografia. És autor de la base de dades que nodreix el web de Fotoconnexió Clifford. És soci fundador de l’associació cultural Fotoconnexió i ha estat director de l’Arxiu Municipal de Valls fins aquest any. El llibre forma part de la col·lecció de ‘Catalunya Desapareguda’. L’editorial proposa que 

Comentarios
Multimedia Diari