Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Viure el Nadal amb els ulls del típic tarragoní tipus

Heu anat a veure l’epicentre de la festa nadalenca a la ciutat veïna? La plaça de la Llibertat sembla una petita delegació de Vigo al Camp de Tarragona

18 diciembre 2022 08:46 | Actualizado a 18 diciembre 2022 09:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja s’ha obert el període d’inscripció de les comparses a la Rua de l’Artesania i la Rua de Lluïment del Carnaval de Tarragona 2023, que tindran lloc els dies 18 i 19 de febrer. Perquè a pesar de certes queixes del típic tarragoní tipus que es queixa de tot, tenim un Carnaval que es deixa veure. Tot el contrari que les llums de Nadal pels carrers. Heu anat a veure l’epicentre de la festa nadalenca a la ciutat veïna? La plaça de la Llibertat sembla una petita delegació de Vigo al Camp de Tarragona. En aquella plaça tenim la pista de gel, una fira muntada per als més petits, una xurreria de la grandària de la Prioral i, sobretot, un túnel de llums i colors que una vegada travessat et trasllada al Nadal de Lapònia i fa que el teu esperit nadalenc pugi a mil i només vulguis abraçar i petonejar la gent. En aquella orgia de colors, es rumoreja que algun afortunat ha pogut llegir el missatge «Reus capital, Tarragona sucursal» i també es comenta que quan el túnel detecta la presència d’algun pelacanyes surt el missatge «A Sant Simplici cent vegades pujarà, però ni Viñuales ni Ricomà la torre refarà».

En canvi, a Tarragona, per no tenir, hi ha dies que no tenim ni els carrers amb llums a la nit, ja no parlem de les llums de Nadal. Necessitem amb urgència que la Repsol ens il·lumini amb les seves torxes, que fa dies que no ho fa, per crear una mica d’ambient nadalenc.

Però què esperem d’una ciutat que té l’edifici de l’Ajuntament que sembla que caigui a trossets. Si encara hem d’arreglar la façana de l’ajuntament! Ei, i no parlem del fet que cada vegada que hi ha una petita tempesta a la ciutat, els consellers han de marxar de la sala on se celebren els plenaris municipals, perquè s’ha inundat. Per si no n’hi hagués prou, a l’estiu fot una calor que els agafa lipotímies, i a l’hivern un fred que semblen esquimals per la quantitat de roba que porten. Amb aquestes condicions de treball encara esperem que facin correctament la seva feina? Una mica de compassió, companys. Ara es pot entendre per què el nou contracte de la brossa ha quedat desert, el contracte que des de fa temps ens estan fotent la matraca que serà un abans i un després. Potser entre l’aigua i el fred, alguna clàusula del contracte no ha estat redactada correctament pel conseller Fortuny, o al preu de subcontractació li han ficat un zero de menys i les empreses no han optat al concurs.

On no ha optat cap empresa encara, i potser tampoc ho farà mai, és al projecte estrella de final de mandat en aquest cas de la Diputació, però que ens toca molt de prop. La remodelació del preventori de la Savinosa, que s’ha anunciat aquesta setmana. Tothom amb les seves millors gales i somriure han anunciat que es farà un hub cultural i educatiu que serà l’enveja de tot el país (si, dels ganxets també), amb un pressupost de 50 M€ per començar les obres l’any 2030. Es construiran nous edificis, un auditori de 700-800 butaques (el doble del de Vila-seca i una mica més gran del de Salou, amb uns 500 seients, i com el Teatre Tarragona que té uns 700 seients). Però tots tranquils, que el 2024 tindrem un camí de ronda al voltant de la Savinosa amb dos carrils de pujada i un de tornada. Ràpidament, la CUP i els ecologistes han dit que el projecte no agrada, que això de ficar formigó a prop de la costa no mola gens. De nou el gen del tarragoní tipus que prefereix escapçar-ho tot i viure de la terra i del bestiar. No tenim remei!

Però no ens fiquéssim nerviosos, i gaudim d’aquests dies de festa i xerinola que estan a punt d’arribar, que ja ens han dit que al gener el preu ordinari del bitllet del bus municipal serà «lleugerament» més car, pujant 40 cèntims per deixar el preu a 1,90 €. Jo penso que és un tema de sostenibilitat i salut, i ho fan per incentivar l’ús dels patinets elèctrics i les bicicletes, més quan estan pintant de blau i verd diferents zones blanques de la ciutat on abans era gratis aparcar. En realitat era gratis si tenies la sort de cara i trobaves lloc per aparcar abans que s’acabés la gasolina del cotxe.

Per cert, s’està renovant la normativa de l’ordenança de les terrasses i la idea que té la consellera del ram, Cinta Pastó, és engegar un nou procés participatiu (i van...) i escoltar els veïns i els negocis per tenir-la feta per al maig, just abans de les eleccions. Jo demanaria que es reunissin tots els interessats en alguna sala gran, auditori o teatre, i que fessin les converses i discussions entre polítics, empresaris i veïns en directe, en un programa de pagament, per recaptar una mica més, que sembla que les arques estan buides. Jo us puc jurar que pagaria per veure aquest espectacle. Per cert, ja quasi tenim més terrasses que butaques a l’hipotètic auditori de la Savinosa. Es parlen de 500 repartides per tota la ciutat. El debat entre faccions contrincants el faria moderar per dos consellers amb solera i que quan tenen oportunitat, manen com ningú (o els agradaria manar!). Per un costat la consellera Sònia Orts, i per l’altra el conseller i alcalde dels mercats per poc temps ja, Dídac Nadal. Potser la millor solució seria anar a Reus i fer aquesta reunió entre totes les parts implicades tot travessant el túnel de llums i colors per arribar a un acord amb germanor i xerinola.

Vull agrair-vos a tots la paciència per llegir aquestes idees escrites després de tornar d’un sopar a Reus. Potser en el meu cas, el pas sota el túnel nadalenc m’hagi trastocat una mica més del normal. Bones festes a tots, totes i totis.

Comentarios
Multimedia Diari