;
.

Este sitio web puede utilizar alguans "cookies" para mejorar su experiencia de anvegación Por favor, antes de continuar con su navegación por nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

aceptar
DIARI de Tarragona

Diari de Tarragona

Toda la actualidad de Tarragona

 • TGN
  12º
 • REU
  12º
 • CAM
  12º
 • TOR
  12º
 • VEN
  12º

La sèrie sísmica de Vinaròs: natural o induïda?

La zona del sud de Catalunya i nord de Castelló es troba situada a la zona de col·lisió de dos grans estructures tectòniques

Publicado: 22:45 - 01/10/2013


La zona del sud de Catalunya i nord de Castelló es troba situada a la zona de col·lisió de dos grans estructures tectòniques: la serralada Ibèrica i la serralada prelitoral Catalana i on s’hi observen dos grans famílies de falles associades i de direccions nord-oest a sud-est i de nord-est a sud-oest respectivament.

Aquestes falles es poden observar en superfície però també progressen cap a l’interior del mar on desplacen uns blocs respecte uns altres de forma progressiva i per tant el fons marí de la costa d’ Alcanar–Vinaròs estaria format per una sèrie de blocs enfonsats procedents de l’activitat geològica (milions d’anys) d’aquestes falles normals. És en aquests blocs on es va fer inicialment l’extracció de petroli i on actualment es desenvolupa el projecte Castor amb injecció de gas a un magatzem ‘natural’ situat a una profunditat d’uns 1,8 qm.

La pressió total al subsòl de la zona està sotmesa al pes de la columna de terreny existent a sobre i en direcció descendent i a l’empenta de l’aigua en direcció ascendent. La presència d’un fluïd està lligat al grau de fracturació del bloc rocós existent i des d’on es filtra l’aigua del mar. La diferència entre ambdós pressions és el que s’anomena tensió efectiva i qualsevol canvi en el seu valor produirà moviments al terreny.

L’existència de zones amb fracturació preferencial i l’augment de la pressió de l’aigua podria ser un detonant per a possibles moviments en falles locals i que previament podrien haver estat debilitades per accions prèvies (extracció de petroli, aqüífers,..). Observant els epicentres dels sismes produïts es pot observar com aquests queden alineats en una de les direccions observades a la zona i que la profunditat del moviment ha estat molt superficial (< 5 qm) indicant la possible activitat de les falles indicades.

Una de les causes per a poder ‘detonar’ una falla és degut a l’augment de la pressió dels fluïds la qual pot ser natural (pluges molt abundants) o artificial (embassaments i injeccions de fluïds a les roques). Aquesta segona causa es coneix com a sismicitat induïda o hidrosismicitat la qual ha generat conegudes series sísmiques recents a Lorca (2011), Jaén (2012-2013) i Navarra (2013) on el paper desencadenant és l’aigua.

La magnitud dels terratrèmols està en funció de les dimensions de les falles activades i que a la zona de Vinaròs–Alcanar presenten longituds d’uns 10 a 15 qm i suficients per a generar moviments de major entitat (M = 6). A la zona sud de Catalunya existeixen zones tectòniques de majors dimensions amb evidències d’activació més recent a la zona d’El Port, Cardó-Boix i Camp de Tarragona.


comments powered by Disqus

MÁS NOTICIAS DE OPINIÓN & BLOGS