;
.

Este sitio web puede utilizar alguans "cookies" para mejorar su experiencia de anvegación Por favor, antes de continuar con su navegación por nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

aceptar
DIARI de Tarragona

Diari de Tarragona

Toda la actualidad de Tarragona

 • TGN
  12º
 • REU
  12º
 • CAM
  12º
 • TOR
  12º
 • VEN
  12º

Vilalba ingressarà dels parcs eòlics el 40 per cent del pressupost municipal

El consistori acorda amb la promotora el cobrament dels impostos i d'un cànon en funció de la potència instal·lada

Publicado: 21:43 - 17/06/2013


L’Ajuntament de Vilalba dels Arcs ha tancat un acord amb la promotora eòlica EDP Renováveis que li permetrà ingressar en un futur, de forma anual i estable, uns 400.000 euros, l’equivalent al 40 per cent del pressupost municipal, xifrat en 1 milió d’euros.

El pacte tanca dos anys de converses per a negociar de nou el conveni entre les parts i per a practicar la liquidació definitiva de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres ( ICIO).

L’alcalde de Vilalba dels Arcs, Francesc Domènech, de la mateixa manera que el seu col·lega de Gandesa, exigia a l’empresa cobrar de manera independent els dos impostos associats al funcionament del parc (IAE i IBI) i negociar un nou cànon en funció de la potència instal·lada. En un inici, el conveni establia el cobrament d’un cànon anual prou elevat del qual, però, se’n restaven els impostos.

Aquesta formula desagradava al consistori perquè impedia conèixer amb exactitud els ingressos eòlics a cobrar en l’exercici següent i dificultava, per tant, la planificació de les inversions. «En definitiva, mai sabíem exactament quants diners cobraríem».

Impostos i cànon

A banda, cal recordar que l’establiment d’un cànon és un acord voluntari de les parts no regulat per llei, motiu pel qual els consistoris volien desvincular el cobrament d’impostos -d’obligat compliment- d’aquesta formula. Així, Vilalba dels Arcs cobrarà anualment uns 170.000 euros d’impostos del seu parc de 48 MW, més 33.600 euros de cànon (700 euros per megawatt instal·lat, la mateixa formula acordada a Gandesa). En total, 203.600 euros anuals.

A això, cal afegir els ingressos (impostos i cànon) del parc eòlic de 24 MW, que no s’han modificat ja que la formula «es prou avantatjosa per l’ajuntament». En última instància, Vilalba també disposa d’un mini parc de 3 MW.

En total, Domènech estima que el consistori ingressarà en els propers exercicis en virtud dels tres parcs uns 400.000 euros anuals, xifra equivalent al 40 per cent del pressupost municipal.

Això li permetrà planificar el capítol d’inversions amb un coixí estable de recursos i destinar, també, diners a la despesa corrent.

ICIO a l’alça

En segon terme, el consistori terraltenc també reclamava a la promotora el cobrament a l’alça de l’ICIO incloent no només el cost de l’obra civil sinó també el valor milionari dels aerogeneradors. Una sentència judicial favorable a l’Ajuntament de la Fatarella havia obert jurisprudència en aquest sentit.

Vilalba dels Arcs va cobrar 370.000 euros en virtut de la liquidació provisional del major dels dos grans parcs instal·lats al terme. Ara, ha cobrat 275.000 euros més fins a sumar el cost de la liquidació definitiva de l’esmentat impost.


comments powered by Disqus

MÁS NOTICIAS DE EBRE