Dos positius de Covid, resultat de la prova pilot de represa dels castells

Els resultats avalen que l’actuació de Sant Joan i els assajos previs no van tenir impacte en la transmissió de la Covid

20 julio 2021 18:10 | Actualizado a 21 julio 2021 10:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La prova pilot que es va fer per Sant Joan a Valls, com a inici de la represa de l’activitat castellera, ha conclòs que tot el procediment es va fer de forma segura i que, com a conseqüència només s’han detectat dos casos positius de Covid entre els participants.

En total, s’hna realitzat 635 tests d’antígens durant sis dies diferents als castellers, corresponents als assajos, al dia de l’actuació i una setmana després de Sant Joan. Un dels dos positius es va detectar abans d’un assaig i l’altre la setmana posterior a la diada simbòlica. «Són dues persones asimptomàtiques i no va ser necessari anar més enllà perquè en ambdós casos feia set dies que no havien tingut contacte amb el seu gro bombolla de castells», explica el director de l’ABS Valls-urbà, Josep M. Magrinyà.

«En els dos casos hi havia una vinculació a nivell social i laboral que explicava el per què del positiu», afegeix.

Aquests cribratges continuats han permès copsar que l’índex de positivitat ha estat del 0,3%, molt per sota de l’enregistrat a Catalunya la darrera setmana de juny, que va ser del 13,22% i també inferior de la mitjana a Valls en les mateixes dates que era del 5,45%.

«Valorem la prova com un èxit, la vam executar amb seguretat i acabem amb la sensació que aquest Sant Joan simbòlic és i va ser més necessari que mai», assegura la presidenta de la Colla Joves Xiquets de Valls, Montse Solé. A més, els dos positius que es van detectar «van fer visible que el protocol funcionava, tot i no haver-se contagiat a la colla, tampoc ho van traspassar a la resta de castellers», diu.

Per la seva banda, el president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Albert Pedret, afirma que la clau ha estat que «tothom ha fet la feina que li tocava i la bona gestió mèdica ha fet que poguéssim treballar amb total seguretat». Pedret també manifesta que «els pilars no ens trauran de la pandèmia però si que han tret a la llum la situació del nostre sector perquè es comenci a treballar més intensament».

Els responsables de l’estudi també apunten una «gran implicació» per part dels castellers participants, ja que el 87,3% es van sotmetre a tots els cribratges o, com a mínim, n’havien fet quatre.

La prova pilot, avalada per la Generalitat, va permetre que les dues colles vallenques alcessin cadascuna un pilar de cinc amb la participació de 50 castellers per colla el dia de Sant Joan. La resta de públic eren membres de les dues colles, asseguts i mantenint les distàncies de seguretat.

Una de les preguntes que sorgeixen és què passarà a partir d’ara amb els castells. El regidor de Cultura, Marc Ayala, assegura que «per Sant Joan el context era del tot favorable, les dades ho permetien, si l’escenari hagués seguit millorant podríem pensar en fer més passes, però som realistes, estem vivint una cinquena onada que ningú esperava, però com a ciutat tenim escenaris futurs que haurem de seguir treballant sense oblidar la responsabilitat, no farem res que no puguem fer amb garanties», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari