Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els Nois de la Torre brillen a la jornada de Torredembarra

‘Ex aequo’. El primer premi ha estat compartit amb els Castellers de Berga que han fet exactament la mateixa actuació. El tercer lloc del podi ha estat per als Castellers d’Esparreguera

| Actualizado a 26 septiembre 2022 13:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després de dies intensos en diferents places de Catalunya, aquest diumenge arribava la primera jornada del Concurs de Castells. Quatre anys sense poder-se celebrar aquest certamen bianual per la pandèmia, però enguany es recuperava coincidint amb el retorn a la normalitat, que fins ara coneixíem, dels castells. Les dotze colles participants en aquesta jornada de diumenge tenien moltes ganes d’ensenyar les seves màximes construccions i d’aconseguir fites que no havien pogut fer fins al moment. Una colla del territori, els Nois de la Torre, era favorita per pujar al lloc més alt del podi, i fer història, i no va fallar.

Puntuals, com ja ens tenen acostumats des de l’organització, a les deu els segons de les tres primeres colles que actuaven en ronda conjunta, Castellers de Mollet, Castellers de Cerdanyola i Castellers d’Esparreguera, ja estaven sobre la pinya i començaven els seus castells.

Els Castellers de Mollet descarregaven un molt celebrat 3d7p, el primer d’aquesta temporada. Els Castellers d’Esparreguera el 4d7p, i els Castellers de Cerdanyola el 3d7. En segona ronda els Castellers de Mollet i els de Cerdanyola tornaven a actuar de forma conjunta, els primers descarregaven el 4d7p, també molt celebrat, i els segons el 2d6. Els Castellers d’Esparreguera ho feien en solitari, ja que es decidia per una construcció superior a la del 7d7; el 5d7. Acabaven la seva actuació amb el 3d7p, que el descarregaven sense problema, fent que obtinguessin una bona tercera posició. Els Castellers de Mollet en tercera ronda descarregaven el 3d7, i els Castellers de Cerdanyola passaven ronda, perquè no tenien cap castell superior als fets.

Els Nois de la Torre amb ganes de fer història eren la primera de les dotze colles castelleres que feia una ronda en solitari. Decidien obrir la seva actuació amb el 7d7, castell que encara no havien aconseguit enguany. L’estructura tenia molt bones mides, i estava molt parada, però la seva execució era un pèl lenta. A més quan quasi tota la canalla ja era dalt queia la faixa de tres castellers del tronc i el casc d’una aixecadora saltava. Res de tot això feia que es posessin nerviosos, ni que el castell patís en excés, i se l’anotaven demostrant que havien arribat decidits a guanyar. Feia quatre anys que els Nois de la Torre no descarregaven aquest castell. En segona ronda afrontaven una estructura que enguany ja havien fet en una ocasió: el 5d7. El castell també pujava ferm, amb convicció i amb més rapidesa que el 7d7. D’aquesta manera el descarregaven sense cap problema. La tercera ronda la feien conjunta, ja que descarregaven el 4d7p. El castell estava una mica obert per segons, i això feia que haguessin de treballar-lo, però sense que els suposés cap gran contratemps. A partir d’aquí decidien esperar per veure si algú feia una millor actuació o eren, finalment primers.

$!El 7d7 dels Nois de la Torre, el primer d’aquesta temporada. FOTO: Pere Ferré

Però no ho tindrien fàcil, perquè just després d’ells dues colles que també optaven al podi actuaven en ronda en solitari i descarregaven el 5d7. Aquests eren primer els Castellers de Figueres i els Castellers de Berga. A segona ronda els Castellers de Figueres optaven pel 4d7p. El tercer castell que volien fer era el 3d7p, que els quedava en intent desmuntat i en quarta ronda en intent, per tant, quedaven per sota els Nois de la Torre. Els Castellers de Berga tenien moltes ganes de guanyar, i per això feien a segona ronda el 7d7, castell que encara no havien descarregat durant el 2022. El descarregaven sense cap dificultat, i també es col·locaven primers compartint podi amb els Nois de la Torre. En tercera ronda els del Berguedà apostaven pel mateix castell que els torrencs, el 4d7p, que també el feien sense problemes. Per aquest motiu, i sense que intentessin millorar cap de les estructures que havien fet, compartien podi amb els amfitrions.

$!Els Castellers d‘Altafulla han estrenat el 4d7 al Concurs. FOTO: Pere Ferré

La Colla Castellera de la Bisbal del Penedès era el primer cop que anava al Concurs. Arribaven amb bona part dels deures fets, amb els dos castells bàsics de set descarregats. En primera ronda es decidien pel 3d7, castell que no els suposava cap problema. I en segona ronda executaven amb la mateixa seguretat el 4d7. A tercera ronda saltava la sorpresa, la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès feia el primer intent, en tota la seva història, del 5d7, i per això feien una ronda en solitari. El castell s’anava obrint un cop pujaven els dosos, i quan decidien tirar-lo a baix, acabava cedint pel pis de terços i quarts. Després d’aquest intent tenien ganes d’acabar amb bon gust de boca, i per això a la quarta ronda volien descarregar el pd5. L’espadat pujava bé, i el carregaven amb comoditat, però a la sortida, l’enxaneta, baixava d’una forma una mica brusca i feia que patís per descarregar-se. Així i tot, tancaven contents la seva participació al Concurs de Castells amb una meritòria novena plaça compartida.

Els Castellers d’Altafulla tenien molt clar que havien anat a fer la seva actuació, i que el seu principal objectiu era el 4d7. Per això començaven amb el 2d6 en ronda conjunta amb els Castellers de Badalona, els Matossers de Molins de Rei i els Castellers de Castelldefels, que descarregaven el 3d7. A segona ronda els altafullencs apostaven pel 3d7, estructura que ja havien realitzat enguany, i que podien fer sense cap problema. A tercera ronda feien front a la seva tasca pendent: el 4d7. Com si no es tractés del primer, l’estructura pujava amb seguretat, i amb bona forma, i l’aconseguien descarregar, demostrant que el tenen. Feina feta! Però no en tenien suficient i acabaven descarregant el pd5. Amb els propòsits complets, i anotant-se la millor actuació del 2022 posaven punt final a la seva participació amb una meritòria novena posició compartida.

Els Castellers de Badalona descarregaven el 4d7, igual que els Matossers de Molins de Reis a la primera ronda, a la segona feien el 4d7 i continuaven amb el 3d7p. A quarta ronda anunciaven un intent de 2d7, però que quedava lluny de carregar-se, ja que amb dosos col·locats el tiraven a baix quan l’acotxador encara no havia arribat ni al pis de quints. Després del 3d7 dels Matossers de Molins de Rei, feien el 4d7 i acabaven amb el 3d7p. Els Castellers de Castelldefels optaven pel 3d7, 4d7p, carregaven el 5d7. Finalment, els Castellers del Riberal descarregaven el 3d7 i el 4d7. A tercera ronda el 3d7p acabava cedint, i per això posaven punt final amb un pd5.

$!El 3d7 de la Colla Castellers dels Bous de la Bisbal. FOTO: Pere Ferré

Per l’altaveu anunciaven la classificació definitiva i els Nois de la Torre celebraven la seva fita històrica convertint el seu lloc a plaça en una festa. El seu cap de colla, Lluís Batet, explicava emocionat que «ells havien vingut a fer aquest Concurs, i que la primera posició, era el resultat d’una bona temporada que no ha estat fàcil», i han tingut diferents entrebancs. Amb tot, felicitava les altres colles, i assegurava que «era molt especial haver guanyat per primer cop». També posava en relleu l’ajuda que hi havia hagut a les pinyes i lloava que més que un Concurs aquesta jornada és una gran festa.

L’organització es felicitava pel funcionament de tot, ja que no va haver-hi cap tipus de problema, i es va desenvolupar amb absoluta normalitat. Cal destacar, que a diferència d’altres anys, aquesta primera jornada va ser molt ràpida, amb poc més tres hores es va concloure, anunciaven la classificació final i repartien els guardons.

Al final del matí també s’anunciaven els grups de grallers i timbalers que s’havien classificat, i opten a algun dels premis d’aquesta competició, a l’espera dels finalistes de les altres dues jornades. Aquests són el grup de grallers i timbalers dels Castellers d’Altafulla, i també el grup de grallers i timbalers dels Castellers de Mollet.

Amb aquesta primera jornada del Concurs de Castells s’ha donat el tret de sortida al certament, que tindrà continuïtat el dissabte que ve, a la tarda, i el diumenge al migdia. Aquí és on es coneixerà el guanyador definitiu, i on s’espera veure castells de gamma extra. Recordem que l’últim any que es va poder celebrar els vencedors van ser la Colla Vella Xiquets de Valls, després de 18 anys sense guanyar-lo.

Comentarios
Multimedia Diari