Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

A punt la proposta per ampliar la Reserva de la Biosfera a totes les Terres de l‘Ebre

Es vol incloure els municipis de Riba-roja d’Ebre, Flix, Ascó, Vinebre, Garcia, la Torre de l’Espanyol i la Palma d’Ebre, que en van quedar exclosos al 2013

10 mayo 2024 16:49 | Actualizado a 10 mayo 2024 21:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Reserva de la Biosfera és un reconeixement i eina de promoció que ha d’abastar totes les Terres de l’Ebre, segons es defensa des del territori. Un cop renovada la distinció per part de la UNESCO per deu anys més, ara el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha iniciat el procés per ampliar la Reserva i incloure-hi els set municipis de la Ribera d’Ebre que en van quedar exclosos al 2013, per la seva proximitat a la central nuclear d’Ascó: Riba-roja d’Ebre, Flix, Ascó, la Torre de l’Espanyol, Vinebre, Garcia i la Palma d’Ebre.

La proposta tècnica, que s’ha encarregat a l’entitat ambiental l’Aube ( amb el suport dels ajuts europeus Next Generation), no preveu incloure la totalitat dels set termes municipals, sinó que planteja incorporar els espais naturals protegits d’aquestes zones, principalment de la Xarxa Natura 2000.

Així, es planteja incorporar la zona dels Tossals d’Almatret i Riba-roja d’Ebre (de 3.050 hectàrees), la Reserva Natural i el meandre de Sebes a Flix, de 250 hectàrees. El Pas de l’Ase (3.900 ha) entre els terme s d’Ascó i Garcia; un tram del riu Siurana i les planes del Priorat (110 ha) també a Garcia i una petita part (80 ha) de la serra del Montsant a la Torre de l’Espanyol.

«Només s’ha optat per la presència de la totalitat dels termes municipals en casos amb paisatges poc modificats per l’acció antròpica i amb una presència d’un mosaic agroforestal ben conservat, com és el cas de la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol o Garcia», explica Toni Domènech, tècnic del COPATE.

Per últim, la nova proposta també planteja la continuïtat dels espais naturals protegits de nova inclusió, resseguint el marge esquerre del riu Ebre i prenent com a referència la zona de domini públic hidràulic.

Així, totes les àrees incloses al marge dret de l’Ebre de Riba-roja d’Ebre i de Flix s’han inclòs, mentre que Ascó ha quedat fora, incloent-se només les porcions municipals incloses a la Xarxa Natura 2000.

Ara aquesta proposta inicia un procés de consulta i aprovació, primer a nivell territorial, al Consell Consultiu i Comissió Executiva de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre; per després remetre’s a la Generalitat i posteriorment al programa Home i Biosfera (MAB) a nivell estatal, fins arribar finalment a la UNESCO, que és qui hi ha de donar el vistiplau definitiu.

Però en primer terme, la inclusió a la Reserva de la Biosfera haurà de ser aprovada pels plens municipals del set municipis del nord de la Ribera d’Ebre, i en aquest sentit, properament s’obrirà un període d’exposició pública perquè puguin conèixer els detalls de la proposta.

L’objectiu final és que la Reserva de la Biosfera sigui un projecte de totes les Terres de l’Ebre, sense exclusió (tot i que hi haurà taques de territori petites que en quedaran fora, com la zona de la central nuclear); i d’aquesta manera es reconegui els actius naturals del territori i la bona compatibilització dels mateixos amb l’activitat humana, preceptes que posa en valor la UNESCO amb aquesta distinció internacional.

Aposta per la sostenibilitat

Les Reserves Mundials de la Biosfera contribueixen a la protecció de la biodiversitat, dels ecosistemes i dels paisatges amb la participació i el compromís de les comunitats locals. Actualment, s’han convertit també en territoris pilot i capdavanters en l’aplicació d’estratègies de lluita contra l’emergència climàtica.

Les Terres de l’Ebre fa més de deu anys que són Reserva de la Biosfera. La UNESCO va aprovar la seva declaració el 28 de maig del 2013, reconeixent així la riquesa paisatgística, la representativitat dels ecosistemes mediterranis, el model de conservació de la biodiversitat i l’aposta per la sostenibilitat. El reconeixement ha estat prorrogat per deu anys més.

Comentarios
Multimedia Diari